Data actualizării:
Data publicării:

Dedesubturile acordului de după Brexit: Trebuie să protejăm integritatea Regatului Unit

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Se ascut cuțitele în ceea ce privește negocierea acordului de după Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Bruxelles-ul își joacă propria carte privind acordul de după Brexit. Acesta a anunțat că se va folosi de exporturile de alimente din Marea Britanie către Irlanda de Nord ca pârghie de negociere în contextul în care Irlanda de Nord a admis că Marea Britanie va încălca legea pentru a modifica condițiile de ieșire semnate de Boris Johnson în urmă cu un an.

Laburiștii au venit cu un mesaj clar pentru Boris Johnson

În acest context, liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, l-a îndemnat pe premierul Boris Johnson să „respecte” promisiunea făcută tuturor britanicilor și să încheie un acord comercial cu UE. Potrivit lui Starmer, un acord între Marea Britanie și UE „poate fi încheiat în următoarele câteva săptămâni“.

Mesajul liderului laburist vine în momentul în care Marea Britanie va prezenta astăzi noi detalii ale planului post-Brexit.

Ministrul de externe britanic a venit cu clarificări

Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, a respins ideea conform căreia amenințările de modificare a protocolului cu Irlanda de Nord ar constitui o încălcare a dreptului internațional.

Acesta a punctat că: „pe măsură ce trecem prin incertitudinea schimbării relației cu Uniunea Europeană, asigurați-vă că, în ceea ce privește piața internă din Regatul Unit, există o certitudine maximă pentru întreprinderile de aici.“

Mesaj de unitate pentru Regatul Unit

Totodată, acesta a venit cu un mesaj de integritate pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: „În cele din urmă, vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja integritatea Regatului Unit și ne vom conforma și vom trăi pentru a ne asigura că acordul de Vinerea Mare este respectat.”

Amintim că la 10 aprilie 1998, în Vinerea Mare, a fost semnat Acordul de la Belfast, acord ce a garantat pacea în Irlanda de Nord. Prin acest acord a fost înființată Adunarea Irlandei de Nord, cu puteri legislative locale iar problema irlandeză a fost soluționată.

 

UE a venit cu o poziție clară

Negociatorul Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat că discuțiile se vor încheia dacă Acordul de retragere al Marii Britanii și în special protocolul cu Irlanda de Nord, care evită o frontieră dură, nu o să fie favorabil, potrivit TheSun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel