Decuplarea prețului electricității de cel al gazului, soluția pentru facturi. Austria cere Uniunii Europene această măsură
Austriecii cer Uniunii Europene măsura care poate duce la scăderea facturilor la electricitate.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene „să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP.
Şeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că "preţul electricităţii trebuie să scadă", iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor. „Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie", a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.
Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei.
După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz.
Cehia vrea o reuniune extraordinară a Consiliului Energetic al UE
Republica Cehă va propune o reuniune extraordinară a Consiliului Energetic al UE cât mai curând posibil, pe tema creşterii preţurilor la energie, au declarat vineri oficiali guvernamentali cehi, pe fondul demersurilor pentru obţinerea de sprijin european privind plafonarea preţurilor la energie.
În contextul nivelurilor record din această lună atinse pe pieţele de energie, Europa se confruntă cu creşteri masive ale facturilor la energie, provocate de creşterea preţurilor la gaze ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, iar guvernele au dificultăţi în a aplica măsuri care să uşureze povara asupra oamenilor şi companiilor.
"Suntem într-un război energetic cu Rusia şi dăunează întregii UE", a transmis pe platforma Twitter ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela. "În acord cu Comisia Europeană şi cu premierul Petr Fiala, voi propune convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Energetic al UE cât de curând posibil."
Cehia are preşedinţia UE
Republica Cehă deţine preşedinţia rotativă a UE şi a programat deja o întâlnire a miniştrilor energiei pentru luna octombrie. Data reuniunii de urgenţă şi alte detalii nu sunt deocamdată disponibile, iar Ministerul ceh al Industriei nu a furnizat detalii. Premierul ceh, Petr Fiala, a spus că este nevoie de o măsură către limitarea preţurilor la energie, însă soluţia trebuie să fie la nivel european.
"Am discutat astăzi telefonic cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, negociez sprijinul altor ţări, sunt în contact cu alţi şefi de guvern. Încerc să obţin şi să ofer sprijin pentru găsirea unei soluţii la nivel european", a declarat Fiala.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News