Biden anunță o taxă de 15% pentru corporațiile mari, în toată lumea/ Declaraţia summitului G20 de la Roma, COMPROMIS pentru NOUA LUME. Ce s-a decis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Declarația G20 de la Roma despre noua lume/ foto Agerpres
Declarația G20 de la Roma despre noua lume/ foto Agerpres
Grupul statelor dezvoltate şi emergente (G20) a ajuns la o poziţie de compromis, astăzi, asupra obiectivului atingerii neutralităţii climatice. S-a stabilit termen limită "jumătatea secolului". 

UPDATE: ”Am avut discuții și negocieri și am ajuns la o înțelegere. Sunt foarte mândru de ceea ce au reușit să facă liderii statelor participante” a spus președintele american, Joe Biden, în urmă cu scurt timp, mulțumind poporului italian și premierului italian. ”Am discutat despre criza climatică și cred că am făcut progrese, am fost de acord cu o taxă minimă pentru corporațiile mari, de 15%, ca ele să plătească o cotă corectă, oriunde ar activa” a mai spus președintele SUA. A fost stabilită și o cotă pentru eventualele viitoare crize, cum este pandemia de COVID. Deciziile vin, în principal, în ”încercarea de a evita un dezastru climatic”. 7 miliarde de dolari vor fi date pentru ca țările sărace să aibă acces la vaccin, a mai anunțat Joe Biden. A fost stabilită o nouă înțelegere pe agenda climatică, ”avem susținere puternică”, a continuat președintele american. ”Am discutat cu prietenii din UE și vrem să susținem muncitorii americani, în timp ce preocupăm și de criza climatică” a spus Joe Biden. El va pleca în Scoția, la conferința unde se va dezbate criza climatică. Prezent va fi și președintele Klaus Iohannis. 

”Noua LUME”

"Trebuie să accelerăm procesul de renunţare la cărbune şi să investim mai mult în energii regenerabile. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că utilizăm mai inteligent resursele disponibile, ceea ce înseamnă că trebuie să adaptăm tehnologiile şi stilul de viaţă la această nouă lume", a declarat Mario Draghi, premierul Italiei, ţară care exercită în prezent Preşedinţia G20, conform Mediafax. 

Liderii G20 au afirmat, în comunicatul summitului de la Roma, obiectivul atingerii neutralităţii climatice "până la sau aproximativ la jumătatea secolului", conform agenţiei Associated Press. De asemenea, Grupul G20 a stabilit oprirea finanţării internaţionale pentru centralele termoelectrice, fără însă a fixa termene-limite pe plan intern în privinţa renunţării la utilizarea cărbunelui.

China şi India se opun stabilirii unor termene precise

Poziţiile asumate par a fi un compromis între pe de o parte Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite, care vor măsuri stricte de reducere a poluării, şi, pe de altă parte, China şi India, care nu sunt de acord să asume angajamente clare de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon prin renunţarea la utilizarea combustibililor fosili în transporturi şi industrie. China şi India argumentează că eliminarea combustibililor fosili din transporturi şi industrie ar afecta puternic economiile ţărilor emergente şi aflate în dezvoltare.

Declaraţia summitului G20 de la Roma. Ce decizii s-au luat

Pe fondul disensiunilor, din proiectul Declaraţiei summitului G20 a fost eliminată sintagma "acţiuni imediate" necesare pentru limitarea încălzirii climei. "Ne angajăm să reducem semnificativ emisiile colective de gaze cu efect de seră, ţinând cont de circumstanţele naţionale şi respectând angajamentele proprii. Recunoaştem că emisiile de metan contribuie semnificativ la schimbările climatice şi recunoaştem, în baza circumstanţelor naţionale, că reducerea acestor emisii poate fi unul dintre cele mai rapide modalităţi de limitare a schimbărilor climatice. Intensificăm eforturile pentru a elimina gradual şi a raţionaliza, pe termen mediu, subvenţiile destinate combustibililor fosili neeficienţi", arată Declaraţia summitului G20 de la Roma, conform cotidianului Il Sole 24 Ore.

Grupul G20 menţine obiectivul limitării încălzirii climei la cel mult 1,5 grade Celsius şi evidenţiază necesitatea "întreprinderii unor noi acţiuni pentru protejarea climei în acest deceniu".

Liderii G20 au reafirmat angajamentul de a oferi anual 100 de miliarde de dolari ţărilor sărace pentru a le ajuta să facă faţă schimbărilor generate de încălzirea climei.

Din Grupul G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, Turcia şi Uniunea Europeană.

Summitul G20 a avut ca prioritate pregătirea poziţiei statelor dezvoltate şi emergente înaintea "Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice" (COP26), care a început duminică, sub egida Naţiunilor Unite, în oraşul britanic Glasgow şi va dura până pe 12 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel