Data publicării:
Deciziile financiare pe care să nu le iei pe stomacul gol. Sfaturi de la un cheltuitor. Adrian Asoltanie: Eu intru în supermarket cu banii cash în buzunar
Adrian Asoltanie este trainer de educație financiară și, așa cum recunoaște chiar el, este în profilul unui cheltuitor.
”Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături şi ţi-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider şi la finalul săptămânii umplem coşul cu produse agroalimentare care ajung la gunoi” spunea fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Afirmațiile sale, la acea vreme, au fost luate în sens ușor critic, asta pentru că le transmitea, cu alte cuvinte, celor care se plâng de scumpiri, să cumpere mai puțin. Dar, dincolo de situația de la raft în sine, ministrul nu era departe de adevăr din punct de vedere al educației financiare.
Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, a spus, în emisiunea ”D`Economic News”, realizată de Alex Vlădescu, la DCNewsTV, că ”Explicația e foarte simplă: când unei persoane îi este foame, organismul este în stare de impuls. Una este să te duci sătul și relaxat și cu totul altceva este să te duci când ți-e foame sau poftă și nu mai ești atent la ce pui în coșul de cumpărături. Într-o stare de oboseală sau de foame, corpul este foarte tentat să apeleze la pofte, la plăceri și asta se vede în buzunar”. Economistul spune că sunt mai multe tipuri de cumpărători, precum spenderi - cheltuitori sau safeteri - cumpătați, el încadrându-se în prima categorie. ”Un spender cu multe impulsuri în jurul lui, cu un pic de foame - eu mă duc la cumpărături în supermarket cu bani cash în buzunar, pentru că-mi oferă o limită. Știu că dacă am intrat cu 300 de lei în buzunar, mă încadrez în ei, n-am altă soluție, sunt mici trucuri, mici metode, care vă ajută să vă gestionați impulsurile”.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News