Decizii UE - Moscovici propune renunţarea la o regulă importantă
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 14 ian 2019, 16:48
WhatsApp
Comisarul european Pierre Moscovici va propune renunţarea la regula unanimităţii în adoptarea deciziilor UE privind fiscalitatea.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, a anunţat luni că va prezenta o propunere ca la nivelul Uniunii Europene să se treacă la regula majorităţii calificate în adoptarea deciziilor privind fiscalitatea, decizii care în prezent necesită un vot unanim al tuturor statelor membre, relatează agenţia EFE. Propunerea va fi înaintată oficial marţi, a precizat Moscovici în faţa presei, fără să dea detalii despre ea, argumentând însă că actuala regulă a majorităţii i se pare paralizantă.

El a motivat astfel amintind că în cei patru ani de când este comisar european au fost adoptate 14 directive europene privind fiscalitatea, dintre care şapte au fost blocate în Consiliu din cauza opoziţiei unor state. Deşi a recunoscut că aprobarea propunerii sale privind schimbarea respectivei reguli de vot necesită unanimitatea, Moscovici a pledat pentru o abordare realistă şi progresivă, susţinând că unanimitatea nu protejează suveranitatea naţională a satelor membre ale UE.

Citește și: Iliescu, absent de la Ateneu. Corina Crețu: Vă spun sincer

Suveranitatea europeană

El s-a declarat partizan al construirii unei aşa-numite suveranităţi europene fără de care, crede Moscovici, vom fi slăbiţi în faţa restului lumii. Moscovici a promis totuşi că la Bruxelles nu se va examina vreo iniţiativă de armonizare a politicilor fiscale ale statelor UE, iar acţiunea Comisiei Europene s-ar limita la armonizarea regulilor. El a estimat în acest sens că nu diferitele cote de impozit pe venit practicate de statele UE reprezintă o problemă, ci optimizarea (fiscală) agresivă practicată de companii, erodarea bazelor de impozitare şi frauda, sugerând, de exemplu, să se poată decide prin majoritate calificată în chestiuni precum taxarea giganţilor din sectorul internetului.

Citește și: Grapini: Corina Crețu a ieșit din limita mandatului de comisar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?