Data publicării:

Decizii luate în Primăria Generală: Se cumpără 250 de tramvaie. Drumul spre Greenfield, respins

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Consiliul General al Municipiului București a luat astăzi mai multe decizii. 

CGMB a aprobat un studiu de oportunitate prin care se recomandă achiziţionarea a 250 de tramvaie moderne, necesare îmbunătăţirii transportului public de călători. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 836.487.085 euro, respectiv 4.145.295.398 lei fără TVA. Studiul de oportunitate recomandă achiziţionarea a: 100 de tramvaie din gama de 27 de metri (dintre care 10 bidirecţionale), 100 de tramvaie din gama de 36 de metri unidirecţionale şi 50 de tramvaie din gama de 45 de metri.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, se declară optimist că se vor găsi și banii pentru achiziție: ”Consiliul General a votat azi studiul de oportunitate pentru 250 de tramvaie noi în Bucureşti (în plus faţă de cele 100 de la Astra, dintre care au venit deja 40). Sunt optimist că vom găsi finanţarea din fonduri europene şi din împrumuturi". 

Primăria Capitalei a precizat că toate tramvaiele noi vor avea "echipamente moderne", vor beneficia de sistem de climatizare şi vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi. Pentru obţinerea fondurilor necesare, Municipalitatea va aplica pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional 2021 - 2027, în cadrul apelului dedicat mobilităţii urbane, dar va identifica şi alte surse de finanţare.

Pe de altă parte, un proiect de hotărâre prin care se propune deschiderea temporară a drumului forestier din Pădurea Băneasa, pentru a asigura accesul în cartierul Greenfield, a fost respins joi de Consiliul General al Capitalei.

Pentru a fi adoptată, iniţiativa necesita susţinerea a două treimi dintre consilierii generali ai Capitalei, arată Agerpres.  Conform proiectului, Primăria Capitalei solicită Guvernului transmiterea, pentru o perioadă de patru ani, a "Drumului D68-FE004 - 0,572 km, tronson cuprins între borna 38 şi borna 58 Pădurea Băneasa" şi a "Drumului D68 - FE004, tronson cuprins între borna 58 şi borna 40, Pădurea Băneasa", din domeniul public al statului şi administrarea Romsilva în domeniul public al Municipiului Bucureşti.

Acest lucru vizează deschiderea circulaţiei pe drumurile forestiere şi asigurarea accesului riveranilor cartierului Greenfield la imobilele cuprinse între Aleea Teişani şi Drumul Pădurea Pustnicu.

"Până la definitivarea acestor soluţii s-a identificat ca o soluţie temporară de acces cele două tronsoane mai sus amintite, care au fost utilizate şi care sunt amenajate pentru circulaţie fără afectarea pădurii", prevede documentul.

Aurelian Bădulescu, liderul grupului PSD din Consiliul General, a criticat iniţiativa, subliniind că Romsilva nu este de acord cu un transfer de proprietate pe o perioadă temporară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel