Decizie tranşantă: Prim-ministrul Japoniei îi cere demisia consilierului care a spus că "nu suportă" cuplurile LGBT
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Facebook, Fumio Kishida
foto: Facebook, Fumio Kishida
Kisihida intenţionează să îl demită pe Arai, care ulterior şi-a cerut scuze pentru comentarii "derutante" făcute după ce Kishida a declarat în parlament că este nevoie de o analiză atentă în legătură cu căsătoria între persoane de acelaşi sex din cauza impactului ei potenţial asupra structurii familiei.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a anunţat că intenţionează să-l demită pe unul dintre secretarii săi pentru remarci discriminatorii despre minorităţile sexuale, după ce consilierul a declarat că "nu ar vrea să locuiască" lângă un cuplu de lesbiene, gay, bisexuali sau transgender, avertizând că dacă este permisă căsătoria între persoane de acelaşi sex, oamenii vor fugi din Japonia, relatează The Japan Times, citat de Agerpres.

În remarci publicate vineri de presa locală, Masayoshi Arai, un birocrat guvernamental de elită care serveşte ca secretar executiv al premierului şi lucrează pentru Kishida din octombrie, a adăugat că "nu suportă nici măcar să vadă" cuplurile de acelaşi sex.

Arai a făcut aceste comentarii în timpul unei conversaţii neoficiale cu reporterii la Biroul Prim-Ministrului cu privire la poziţia prudentă a lui Kishida faţă de recunoaşterea legală a căsătoriei între persoane de acelaşi sex. "Comentariile lui sunt scandaloase şi complet incompatibile cu politicile administraţiei", a declarat Kishida în remarci difuzate de postul public NHK.

Demisii în lanţ

Spre deosebire de Japonia, care a fost condusă de Partidul Liberal Democrat (LDP, conservator) aproape toate ultimele şapte decenii, restul G7 permite căsătoria sau uniunile civile pentru cupluri de acelaşi sex. De asemenea, incidentul ar putea eroda şi mai mult sprijinul său public, care, potrivit sondajelor de opinie recente, s-a redus la jumătate la aproximativ 30% faţă de anul trecut în urma unei serii de demisii ale unor înalţi oficiali. Aceste demisii l-au inclus pe Mio Sugita, un viceministru al afacerilor interne şi comunicaţiilor, care a demisionat în decembrie după comentarii despre persoanele LGBT şi comunitatea indigenilor Ainu din Japonia.

Într-un sondaj publicat de NHK în iulie 2021, cu două luni înainte ca Kishida să devină prim-ministru, 57% din 1.508 de respondenţi au susţinut recunoaşterea legală a uniunilor între persoanele de acelaşi sex.

Pentru că nu au voie să se căsătorească, cuplurile de acelaşi sex nu pot moşteni reciproc bunurile şi li se refuză drepturile părinteşti asupra copiilor unuia sau celuilalt.

În noiembrie, un tribunal din Tokyo a menţinut interdicţia căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, dar a declarat de asemenea că lipsa de protecţie juridică pentru familiile formate din persoane de acelaşi sex le încalcă drepturile omului.

Japonia rămâne singura ţară din G7 care nu recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex sau uniunile civile, în timp ce mulţi membri ai LDP, condus de Kishida, se opun conceptului.

Tribunalul Districtual Sapporo a decis în martie 2021 că interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex este neconstituţională, dar Tribunalul Districtual Osaka a hotărât că este constituţională în iunie 2022, aminteşte The Japan Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel