Decizie istorică în favoarea familiilor LGBTQ+: Trebuie recunoscute legal și protejate în toate statele din Consiliul Europei, printre care și România
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
CEDO s-a pronunțat marți împotriva Rusiei în cazul Fedotova vs. Rusia. Decizia va avea efecte directe și în România.  

CEDO a hotărât astăzi că țările care fac parte din Consiliul Europei sunt obligate să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același gen.

În acest moment, România nu oferă nicio formă de protecție legală pentru familiile LGBTQ+. Pe aceeași listă se mai regăsesc doar Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria. 

„Hotărâre istorică a CEDO în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei: Familiile formate din persoane de același sex trebuie recunoscute legal și protejate de toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România.

Prin hotărârea pronunțată astăzi, 17 ianuarie, judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis că țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex. Hotărârea istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTI și le poziționează ferm sub protecția CEDO. Astfel, de azi înainte, statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitiva să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate.

Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex - cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse. Toate cele trei dosare au fost respinse. Solicitanții au reclamat deciziile în fața justiției. Asociația ACCEPT, împreună cu alte șapte organizații din regiune, s-au implicat în acest proces prin depunerea unui Amicus Curiae, în favoarea petenților.

Hotărârea Curții a fost luată în lumina Articolului 8 din Convenția Europeană, care protejează viața de familie. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, toate statele semnatare, inclusiv România, trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri”, a scris Asociația Accept, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel