Data publicării:

Decizie extrem de importantă la CCR, în favoarea celor care contestă contractele în justiție

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

CCR a decis, miercuri, că este neconstituţională plata necondiţionată a garanţiei de bună-conduită în cazul respingerii contestaţiei/ cererii/ plângerii, îngrădind accesul liber la justiţie şi afectând dreptul la proprietate privată.

CCR a dezbătut excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 271 indice 1 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/ 2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

În urma deliberărilor, Curtea a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 271 indice 1 alin. (5) din OUG nr. 34/ 2006 şi a constatat că sintagma 'şi să prevadă plata necondiţionată la prima cerere a autorităţii contractante, în măsura în care contestaţia/ cererea/ plângerea va fi respinsă' este neconstituţională.

[citeste si]

'Soluţia pronunţată are în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale (...) potrivit cărora reţinerea necondiţionată a garanţiei de bună-conduită în cazul respingerii contestaţiei/ cererii/ plângerii îngrădeşte accesul liber la justiţie, prevăzut de art. 21 alin. (1) din Constituţie, prin descurajarea contestatorului de a formula o contestaţie/ cerere/ plângere, considerându-se de plano că orice respingere se converteşte într-o sancţiune pentru un comportament necorespunzător.

De asemenea, prin reţinerea necondiţionată a acestei garanţii de bună-conduită este afectat şi dreptul de proprietate privată prevăzut de art. 44 din Constituţie, diminuarea patrimoniului autorilor contestaţiilor/ cererilor/ plângerilor neputând fi consecinţa directă a exercitării unui drept sau libertăţi fundamentale, respectiv a unui drept procesual', se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor care au sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi Curtea de Apel Alba Iulia - Secţia de contencios administrativ şi fiscal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel