Decizie extrem de importantă la CCR, în favoarea celor care contestă contractele în justiție
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
CCR a decis, miercuri, că este neconstituţională plata necondiţionată a garanţiei de bună-conduită în cazul respingerii contestaţiei/ cererii/ plângerii, îngrădind accesul liber la justiţie şi afectând dreptul la proprietate privată.

CCR a dezbătut excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 271 indice 1 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/ 2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

În urma deliberărilor, Curtea a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 271 indice 1 alin. (5) din OUG nr. 34/ 2006 şi a constatat că sintagma 'şi să prevadă plata necondiţionată la prima cerere a autorităţii contractante, în măsura în care contestaţia/ cererea/ plângerea va fi respinsă' este neconstituţională.

[citeste si]

'Soluţia pronunţată are în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale (...) potrivit cărora reţinerea necondiţionată a garanţiei de bună-conduită în cazul respingerii contestaţiei/ cererii/ plângerii îngrădeşte accesul liber la justiţie, prevăzut de art. 21 alin. (1) din Constituţie, prin descurajarea contestatorului de a formula o contestaţie/ cerere/ plângere, considerându-se de plano că orice respingere se converteşte într-o sancţiune pentru un comportament necorespunzător.

De asemenea, prin reţinerea necondiţionată a acestei garanţii de bună-conduită este afectat şi dreptul de proprietate privată prevăzut de art. 44 din Constituţie, diminuarea patrimoniului autorilor contestaţiilor/ cererilor/ plângerilor neputând fi consecinţa directă a exercitării unui drept sau libertăţi fundamentale, respectiv a unui drept procesual', se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor care au sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi Curtea de Apel Alba Iulia - Secţia de contencios administrativ şi fiscal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel