Decizie definitivă: Turnul Cathedral Plaza poate fi demolat
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
cathedral-plaza
cathedral-plaza

Curtea de Apel Ploieşti a decis, în urmă cu două zile, că turnul Cathedral Plaza, aflat în apropierea Catedralei Sf. Iosif , s-a construit fără autorizație valabilă, ceea ce îi conferă dreptul Arhiepiscopiei romano-catolice de a cere demolarea construcţiei și readucerea terenului de sub construcție la destinația inițială, aceea de parc, potrivit unui comunicat publicat pe arcb.ro.

"Dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere și obține protecția legală prin demolarea turnului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată această construcție la destinația inițială (de parc), a devenit o realitate juridică incontestabilă, prin rămânerea irevocabilă a sentinței civile nr. 2520/2012, pronunțată de Tribunalul Dâmbovița. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești, sentința civilă a fost confirmată ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia", informează Arhidieceza Romană-Catolică de Bucureşti.

„Construirea fără autorizație valabilă, îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public (...). Deasemeni, legiuitorul și-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecție menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât și protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală și în natură a prejudiciului produs", se arată în motivarea sentinței civile nr. 2520/28.06.2012, potrivit sursei citate.

"În acest fel, Justiția nu numai că reconfirmă temeinicia demersului judiciar, început încă din 2006, prin cererea de anulare a autorizației de construire şi oprire a lucrărilor, ci autorizează irevocabil desființarea clădirii nelegale, dovedește legitimitatea demersurilor întreprinse deja de Primarul Municipiului București, prin somarea beneficiarului clădirii, de a trece la demolarea benevolă a acesteia, dar și obligă autoritatea publică să îndeplinească efectiv acest act de justiție și reparație a prejudiciului public și a celui suferit de Arhiepiscopie, ca proprietară a două monumente istorice de mare valoare artistică și istorică", mai informează sursa citată.

Referitor la decizia CA Ploiești, Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti a declarat: „Răspunsul pozitiv din partea instanțelor, prin aplicarea strictă a legii, reprezintă îndeplinirea ultimei cerințe a autorităților publice, pentru ca acestea să treacă la desființarea clădirii Cathedral Plaza. Impactul juridic este extrem de important, din acest moment fiind imposibilă reautorizarea clădirii ilegale, întrucât o astfel de procedură ar contraveni puterii unei hotărâri irevocabile prin care se dispune desființarea construcției".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel