Data actualizării:
Data publicării:

Decizia instanţei din Grecia în cazul Oprescu, "palmă" pentru România. Guşă: Falimentul justiţiei româneşti. Ne-a terminat, pur şi simplu

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Raul Stef
Inquam Photos / Raul Stef

Cozmin Guşă, consultant politic, a afirmat că decizia în cazul lui Sorin Oprescu, luată de instanţa din Grecia, reprezintă "o palmă" pentru România, şi anunţă astfel "falimentul justiţiei româneşti".

"Este o palmă mare peste obrazul gros al justiţiei româneşti. O palmă care din păcate nu a răsunat corespunzător în mass-media. Trebuiau să fie numai dezbateri despre acest faliment al justiţiei româneşti. Sorin Oprescu, după ce i s-a distrus ultima parte activă a vieţii, şi bine că nu s-a îmbolnăvit mai rău, pentru că intrase în acest proces cu diabet, grecii, ţară UE, ţară NATO, l-au ascultat, cu toată presiunea din ţară, şi au zis că ei cred că noi vrem să îl persecutăm. Şi au mai spus că ei, ca ţară parteneră din UE şi NATO, îl ajută pe Oprescu să ne tragă o palmă. Sigur că palma asta nu e echivalentul a ceea ce a păţit Oprescu", a precizat Cozmin Guşă la ”Deferiţi Mass-Media”. 

Situaţie similară cu George Copos. "O justiţie care ne-a terminat, pur şi simplu"

"Mai putem să dăm şi exemplul lui Copos, care a câştigat la CEDO. Un investitor care a făcut doar afaceri corecte, nu a dat tunuri financiare, a făcut treburi caligrafice, milimetrice, dar şi-a pierdut onoarea pentru o perioadă, a suferit cumplit, a fost încarcerat când avea un copil mic, a lucrat din penitenciar. Un om cu câteva mii de angajaţi care nu s-a ferit de muncă. 

Putem să dăm aceste două exemple, Copos şi Oprescu, dar noi trei putem să continuăm până mâine cu exemple dintr-o justiţie care ne-a terminat pur şi simplu, le-a terminat curajul oamenilor de afaceri. Nu au mai dorit să investească în nimic. Au investit în afară, s-au mutat acolo, şi suferim noi, pentru că taxele se adună mai greu la buget", a mai spus Cozmin Guşă. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Youtube video image

Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia, din cauza condiţiilor de detenție din închisorile din România, astfel încât fostul primar general este liber de a sta în Grecia.

Sorin Oprescu a fost condamnat pe 13 mai de către magistrații Curții de Apel București la 10 ani și 8 luni de închisoare. Inițial, în 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.  Decizia din 2019 a fost atacată atât de Sorin Oprescu, cât și de DNA. Sorin Oprescu a cerut achitarea, iar procurorii anti-corupție au cerut o pedeapsă mai mare. 

Sorin Oprescu a fost acuzat de DNA   că ar fi  primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie. Iniţial, sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet - Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu - nu au ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero.

Ulterior condamnării, fostul primar general a fost reținut de către autoritățile din Grecia în urma unui mandat de arestare al autorităților române, ulterior magistrații eleni luând decizia ca el să fie judecat în stare de libertate.

Magistrații eleni consideră că Sorin Oprescu nu va avea parte de condiții decente în închisorile din România, dacă va fi extrădat şi nu se va putea trata pentru bolile de care suferă (diabet şi alte boli asociate). 

Astfel, magistrații eleni au hotărât ca acesta să nu fie extrădat, iar dacă procuratura elenă nu va face apel atunci decizia de joi în ceea ce-l privește pe Oprescu va rămâne definitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel