Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a anunțat vineri că a aprobat reluarea zborurilor rachetei SpaceX Falcon 9, după ce a analizat și acceptat rezultatele investigației conduse de SpaceX privind incidentul din 28 septembrie. Această decizie vine după o anchetă amănunțită și implementarea măsurilor corective necesare, informează Reuters.
Citește și: Un bărbat de 75 de ani a murit la maratonul din Bucureşti
Pe 30 septembrie, FAA a solicitat SpaceX să investigheze motivele pentru care a doua etapă a rachetei Falcon 9 a suferit o defecțiune după o misiune cu astronauți NASA. Defecțiunea a dus la prăbușirea boosterului într-o zonă din Oceanul Pacific care se afla în afara zonei de siguranță aprobate de FAA. Acesta a fost al treilea incident care a pus la sol rachetele Falcon 9 în ultimele trei luni.
Vineri, FAA a anunțat închiderea investigațiilor conduse de SpaceX legate de alte două incidente care au avut loc în timpul lansărilor de sateliți Starlink, în lunile iulie și august. În ciuda acestor probleme, duminică, FAA a dat undă verde rachetei Falcon 9 pentru a relua zborurile, începând cu o misiune planificată luni pentru lansarea sondei Hera a Agenției Spațiale Europene, din Florida.
Într-un raport separat, agenția de presă Reuters a informat că FAA ar putea aproba o licență pentru lansarea rachetei Starship 5 de la SpaceX chiar în această lună. Aceasta va fi a cincea lansare de test pentru racheta Starship, un sistem complet reutilizabil dezvoltat pentru a transporta echipaje și încărcături în orbita Pământului, pe Lună și dincolo de acestea.
Cu toate acestea, FAA a declarat luna trecută că nu se aștepta să ia o decizie cu privire la acordarea licenței înainte de sfârșitul lunii noiembrie. SpaceX a declarat că testul de zbor al Starship 5 ar putea avea loc încă de duminică, dacă va primi aprobarea necesară.
FAA a repetat marți că încă evaluează misiunea propusă și că va lua o decizie „odată ce SpaceX va îndeplini toate cerințele de licențiere”.
CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a criticat dur FAA pentru întârzierile repetate în aprobarea licențelor și pentru amenda propusă de 633.000 de dolari legată de problemele la lansare. Musk a cerut demisia administratorului FAA, Mike Whitaker, și a amenințat că va da în judecată agenția.
Aceste tensiuni crescute între SpaceX și FAA vin într-un moment critic pentru companie, care se străduiește să își continue testele și lansările planificate pentru Starship, un proiect ambițios destinat explorării spațiale pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu