Decizia de armistițiu a lui Putin a fost luată doar pentru a pune Ucraina într-o lumină proastă, transmite Institutul pentru Studiul Războiului
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind încetarea focului puntru 36 de ore este „probabil o operațiune de informare menită să afecteze reputația Ucrainei”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington.  

Încetarea unilaterală a focului nu a fost acceptată de Kiev.

„Putin ar fi putut căuta să asigure o pauză de 36 de ore pentru trupele ruse, pentru a le oferi capacitatea de a se odihni, de a recupera și de a se reorienta pentru a relansa operațiunile ofensive în sectoarele critice ale frontului”, a transmis ISW în evaluarea sa, publicată joi, transmite CNN

Institutul a adăugat că o pauză a ostilităților „ar beneficia în mod disproporționat trupele ruse”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, de asemenea, Moscova că încearcă să folosească sărbătoarea ortodoxă de Crăciun ca „acoperire” pentru a-și reaproviziona și opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas de Est.

„Putin nu se poate aștepta în mod rezonabil ca Ucraina să accepte condițiile acestui armistițiu declarat brusc”, a menționat ISW.

ISW a adăugat: „Refuzul Ucrainei, în privința unei încetări a focului - proces care ar fi trebuit negociat cu mult timp înainte, în vederea respectării Crăciunului ortodox rusesc - ar permite Rusiei să se plângă de faptul că Ucraina încălcă dreptul credincioșilor de a sărbători Crăciunui."

Acest lucru, a transmis ISW, ar permite Moscovei să susțină narațiunea „fără temei” conform căreia Ucraina îi persecută pe creștinii ortodocși și vorbitorii de rusă, pe care Putin a folosit-o pentru a-și justifica invadarea ilegală a Ucrainei.

Dmitri Medvedev, șef adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, consideră că Kievul, refuzând armistițiul de Crăciun propus de Moscova, a respins „mâna milei creștine”, conform TASS.

„Mâna milei creștine a fost întinsă ucrainenilor pentru marea sărbătoare. Liderii lor au respins-o. Cred că majoritatea militarilor noștri care participă la operațiunea militară specială (n.r. războiul declanșat de Rusia în Ucraina) au oftat ușurați când au auzit refuzul de încetare a focului de Crăciun. Mai puține probleme și mai puțină viclenie”, a scris Medvedev pe Telegram.

Medvedev a remarcat că i-a părut rău pentru oamenii care au pierdut ocazia de a merge la biserică.

„Dar porcii nu au credință și nici sentimente de recunoștință. Ei înțeleg doar forța brută”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel