Decizia Congresului privind strategia SUA la Marea Neagră. Cum ne afectează, ce ar trebui să facă România
Autor: Ion Voicu | Publicat pe: 28 dec 2022, 13:33
WhatsApp
Strategia Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră a fost aprobată pe 24 decembrie 2022 de Congresul SUA. Decizia reprezintă o evoluţie firească, în urma adoptării noului Concept Strategic al NATO (la Summitul de la Madrid din vara lui 2022), prin care Marea Neagră a fost declarată zonă de interes strategic.

Un impuls important a venit şi din partea corpului diplomatic românesc, care a militat pentru o astfel de soluţie, menită să întărească Flancul Estic al NATO, spune președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, senatoarea Nicoleta Pauliuc. Într-un comunicat al Comisiei pentru Apărare din Senat, Pauliuc arată care sunt orientările strategice ce privesc România și ce ar trebui să facă țara noastră.


„România îşi asumă plenar statutul de pilon al Organizaţiei Atlanticului de Nord şi ne bucurăm să vedem că aliaţii americani se mişcă rapid pentru sprijinirea acestui punct strategic fierbinte pe harta geopolitică a lumii. 
Decizia Congresului american trebuie pusă într-o imagine de ansamblu, în care România va deveni un hub energetic regional într-un cvadruplu context:

a) începerea şi accelerarea exploatărilor de gaze din Platforma Continentală a Mării Negre;

b) investiţiile SUA în tehnologie nucleară în România (reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă au fost finanţate recent cu 3 miliarde de dolari, dar şi reactoarele de dimensiuni mici care ar trebui să fie operaţionale până în 2029);

c) memorandumul din octombrie 2022 semnat cu reprezentanţii companiei azere SOCAR, pentru o investiţie comună într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră;

d) acordul din 17 decembrie 2022 semnat la Bucureşti de liderii României, Azerbaidjanului, Georgiei şi Ungariei (în prezenţa Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen), privind construirea unui cablu electric submarin pe sub Marea Neagră pentru a transporta energia verde azeră în Europa. 


Toate aceste evoluţii favorabile pe zonă economică sunt dublate de creşterea prezenţei militare NATO în România. 
Nu trebuie însă să ne culcăm pe o ureche. Este vital ca 2023 să fie un an în care România acţionează inteligent pentru a beneficia la maximum de această oportunitate uriaşă”, atrage atenția președinta Comisiei de apărare din Senat. 

Strategia Națională privind Marea Neagră, urgență maximă

Președintele Comisiei pentru Apărare din Senat arată care sunt prioritățile pentru decidenții din țara noastră.

”Ne trebuie, spune Pauliuc:

1) O Strategie Naţională privind Marea Neagră;

2) Să discutăm despre rezoluţia din 2011 a Parlamentului European privind o Strategie a UE pentru Marea Neagră şi nişte paşi foarte concreţi de urmat cu o finanţare corespunzătoare;

3) Ţările riverane Mării Negre (România, Bulgaria, Georgia, Turcia și Ucraina) să aducă la zi Planul Strategic de acţiune (care datează din 1996), pentru a fructifica potenţialul uriaş pe care îl avem. 


Aceste direcţii de acţiune reprezintă un plan care, dacă ne ţinem cu seriozitate de el, ar putea aduce prosperitate pentru români, independenţă energetică şi să garanteze securitatea naţională. 
Analizând dintr-o altă perspectivă, decizia Congresului SUA privind Strategia pentru Marea Neagră ne arată că Parteneriatul strategic dintre ţările noastre funcţionează la capacitate maximă. România nu mai este o ţară periferică pe orbita NATO” este de părere senatoarea Nicoleta Pauliuc.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?