Decizia CCR despre INCOMPATIBILITATE, amânată după ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014. KLAUS IOHANNIS este liber să candideze
Judecătorii CCR s-au întâlnit, marți, pentru a decide asupra incompatibilității de tipul celei de care este acuzat prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis.
Primarul din Tuzla, sesizare la CCR
CCR trebuia să decidă, marți, dacă incompatibilitatea primarilor care fac parte din adunările generale ale societăților de interes local este constituțională sau nu. Magistrații constituționali au fost sesizați inițial de către primarul comunei Tuzla, alte 13 sesizări fiind depuse ulterior. Peste 100 de primari ar fi fost vizați de o decizie a CCR în această privință.
Verdictul, după alegerile prezidențiale
Curtea Constituțională a României a amânat însă o decizie, iar surse DCNews ne-au dezvăluit că un verdict în acest sens va fi dat după alegerile prezidențiale 2014.
O decizie a CCR în privința incompatibilității ar avea un impact crucial asupra scrutinului din noiembrie, existând posibilitatea ca Iohannis să fie chiar eliminat din cursa pentru Cotroceni, în cazul în care cei nouă judecători ar declara incompatibilitatea constituțională.
Vezi și: Legea ANI, la CCR. Augustin Zegrean: E greu de înțeles ce urmează?
CCR evită implicarea în alegerea președintelui
Curtea Constituțională va trebui să valideze alegerile din noiembrie și pe noul președinte al României, astfel că se încearcă evitarea implicării în orice fel a instituției în scrutinul electoral pentru Cotroceni.
O eventuală decizie a CCR în defavoarea primarilor l-ar fi putut scoate pe Klaus Iohannis din cursa electorală și ar fi afectat decisiv jocul politic.
Rezultat imprevizibil în CCR
La baza amânării ar fi stat și situația actuală din CCR, extrem de incertă din punct de vedere politic. Raportându-ne la cine i-a propus pentru Curtea Constituțională, judecătorii favorabil lui Iohannis și ACL ar fi mai mulți decât cei propuși de PSD.
Social-democrații au doar doi magistrați propuși în CCR, în vreme ce președintele Traian Băsescu, PNL și PDL au șase judecători CCR propuși. Ultimul reprezintă propunerea UDMR. În aceste condiții, raportul de forțe pare favorabil lui Klaus Iohannis, însă situația rămâne incertă și se poate schimba ușor: Mona Pivniceru a fost numită de PNL în vremea lui Crin Antonescu și ar putea vota împotriva actualului lider PNL. Nici votul reprezentantului UDMR nu este sigur. Sunt doar două exemple care arată că un rezultat în funcție de votul politic, în CCR, este extrem de greu de preconizat.
Citește și: Iohannis își anunță retragerea? Declarație incendiară
ÎCCJ poate aștepta decizia CCR
Amânarea unui verdict al CCR ar putea face ca și Înalta Curte să aștepte decizia celor nouă judecători, înainte de a se pronunța în dosarul în care ANI îl acuză pe edilul Sibiului de incompatibilitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News