Debitul Dunării, în scădere. Probleme pe fluviu?
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Debtul Dunări, extrem de scăzut
Debtul Dunări, extrem de scăzut
Debitul apelor Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele trei zile, până la valoarea de 4.200 metri cubi/secundă (mc/s), apoi în scădere uşoară, în jurul valorii de 4.100 mc/s, situându-se însă sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei săptămânale (22 - 29 august 2020) publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere, iar în a doua parte, în creştere uşoară pe sectorul Gruia - Giurgiu, relativ staţionare pe sectorul Olteniţa - Vadu Oii şi în scădere pe sectorul Brăila - Tulcea.

Potrivit prognozei pe trei luni realizate de INHGA, debitul maxim estimat pentru luna august este de 4.300 metri cubi/secundă (mc/s), similar cu valoarea medie multianuală, iar cel minim de 2.600 mc/s.

Pe de altă parte, în intervalul 23 - 29 august 2020, prognoza hidrologică de medie durata pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în primele două zile ale intervalului, în general, în scădere, exceptând râurile din zonele de câmpie din sudul şi estul ţării unde vor fi relativ staţionare. În următoarele zile, până la sfârşitul intervalului, debitele vor fi relativ staţionare pe majoritatea râurilor.

"Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de debite şi niveluri, pe unele râuri din zonele de deal şi munte, în special pe cele din vestul, nordul şi centrul ţării, datorită precipitaţiilor sub forma de aversă, cu caracter torenţial şi mai importante cantitativ, prognozate", avertizează hidrologii.

În luna august 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 - 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Olt superior, în bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei, pe unii afluenţi de dreapta ai Siretului (Suceava, Moldova, Bistriţa) şi pe cursul Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia. Valori peste mediile multianuale lunare se vor înregistra în bazinul hidrografic al Jiului.

În cursul lunii august sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ, potrivit hidrologilor, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel