De Ziua Internațională a Francofoniei, expoziție Génica Athanasiou
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul Francez   din   București   și   Mutuelle Nationale   des   Artistes   organizează   la   MNLR*   expoziția „Génica Athanasiou – parteneră și muză a lui Antonin Artaud, în perioada 15 martie – 2 aprilie 2022, pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei sărbătorită pe 20 martie. 

Expoziția este curatoriată de Laurence Meiffret și va fi vernisată joi, 17 martie, de la ora 17.00, în prezența celor doi directori de instituție: conf. univ. dr. Mireille Rădoi, și prof. univ. dr. Ioan Cristescu.

Anul 2022 este prilejul de împlinire a 125 de ani de la nașterea artistei GénicaAthanasiou, pe numele ei adevărat Eugenia Tănase, cea care a fost muză și parteneră a lui Antonin Artaud și care a avut o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez. Aceasta a fost exponentul uneia dintre mișcările care leagă cultural România de Franța, atât în planul creației literare cât și în cel al artei scenice.”

„Eugenia Tănase, conturează cu originalitate, perseverență și discreție un modus vivendi prin care a inspirat unul dintre reprezentanții suprarealismului francez, fapt care îi confirmă atributul de artist vizionar. Grația regăsită în scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis lui Antonin Artaud în perioada 1922-1927 ilustrează valori și principii care au constituit numitorul comun al gândirii românești și al celei franțuzești de la începutul secolului XX”, a declarat Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” într-un comunicat al instituției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel