De unde vine numele Summitului Brics? Originile își au cheia în profeția victoriei împotriva Occidentului
Acronimul Brics reprezintă de fapt înșiruirea inițialelor țărilor care sunt membre ale blocului.
Țările memebre sunt:
Brazilia
Rusia
India
China
Africa de Sud
Acronimul Bric a fost inventat inițial de banca americană de investiții Goldman Sachs în 2001 ca o modalitate de a descrie puterile economice despre care se prezicea că vor depăși Occidentul până în 2050, scrie BBC.
În 2009, termenul a fost adoptat de țările fondatoare în momentul în care s-au alăturat pentru a crea blocul economic, iar primul summit a avut loc în acel an în Rusia.
Africa de Sud nu a fost în blocul denimit inițial Bric, aderând ulterior în 2010.
Peste 40 de țări își doresc să se alăture Brics
Blocul reprezintă deja aproximativ 40% din populația lumii și un sfert din economia globală.
Peste 40 de țări, printre care Arabia Saudită și Iran, sunt, de asemenea, dornice să se alăture grupului, deoarece este văzut de unii ca o alternativă la instituțiile occidentale consacrate.
Lupin Rahman, care gestionează portofoliul piețelor emergente la firma de investiții Pimco, a declarat pentru BBC că, în loc să concureze cu G7, aceste economii emergente – adesea cunoscute sub numele de Sudul Global – vor să-și găsească propria voce internațională.
Ea spune că trei lucruri pe care investitorii le vor urmări sunt: dacă va exista o extindere a numărului de membri, dacă există discuții despre împrumuturi suplimentare de la o nouă bancă de dezvoltare și dacă există vreo posibilitate pentru o monedă comună.
A se baza mai puțin pe dolarul american este un subiect fierbinte, deoarece dacă comerțul bilateral poate fi decontat în monedele lor locale, ar reduce costurile de tranzacție și volatilitatea monedelor lor.
În ultimii câțiva ani, majorările agresive ale ratelor de dobândă de către banca centrală a SUA pentru a aborda propria criză a costului vieții au afectat semnificativ valoarea monedelor economiilor emergente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News