De unde va scoate Guvernul bani pentru salariile profesorilor. Chirieac: Ceva trebuie sacrificat. Ori PSD-ul, ori PNL-ul, ori preşedintele Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre situația economică în care se află, în acest moment România, date fiind revendicările profesorilor aflați în grevă.

Deficitul bugetar, în primele patru luni ale anului, a ajuns la 1,7% din PIB, undeva la  27,3 miliarde de lei - un deficit mai mare cu 11 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Antena 3. De asemenea, fostul şef ANAF vorbea despre o diferenţă dintre încasările programate şi cele realizate care ar fi undeva la 1,8 miliarde de euro sau 9 miliarde de lei. Această sumă este de aproape patru ori mai mare decât revendicările profesorilor. Dar statul nu are, deocamdată, aceşti bani în cont, urmând să fie încasaţi. Când? Încă nu se știe.

"Dacă administraţia înţelege că mediul privat trebuie ajutat şi nu strangulat, poate că lucrurile se aşază"

"Poate că, în ceasul al XII-lea, administrația ar putea să înțeleagă că banii prin care funcţionează statul provin din mediul privat. Ori ce a făcut statul de un an... A majorat taxele şi impozitele, a blocat dezvoltarea economică, Guvernul României "a reușit" să evite oportunităţile uriaşe care s-au ivit, în ultimii ani, în regiunea noastră. O oportunitate pentru România este, în plus, dacă mă întrebaţi, şi victoria lui Erdogan în Turcia. Nu au reușit să ia 9 miliarde de euro fonduri europene din exerciţiul 2014-2020 care expiră la 31 decembrie anul acesta. Nu au reuşit să ia alte 6 miliarde de euro, bani gratuiţi oferiţi pentru dezvoltare de UE, prin PNRR, pentru că nu au făcut reformele.

Toate lucrurile acestea se datorează conducerii ţării, cel puţin din 2019 încoace. Se suprapun cu al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis. Dânsul a fost constanta politică din România în această perioadă. Dacă administraţia va înţelege că mediul privat trebuie ajutat şi nu strangulat, atunci poate că lucrurile se aşază în România, dar nu de azi pe mâine", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Greva profesorilor, negocieri. Marcel Ciolacu: Am convingerea că am  ajuns la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore

"Mi-e teamă de mișcările sociale care vor avea loc în toamnă"

Întrebat ce va urma, unde vom ajunge, în condițiile în care profesorii sunt în grevă, medicii vin din urmă, cei din CFR amenință și ei, la fel și polițiștii, analistul politic a spus:

"Vom fi în blocaj, după care o să vină vara, lumea va pleca în concediu, în minivacanțe. Mi-e teamă de mișcările sociale care vor avea loc în toamnă. Să ştiţi că, politic, ceva trebuie sacrificat. Ori PSD, ori PNL, ori preşedintele Iohannis. Toată această tensiune uriaşă acumulată din 2019 încoace nu se rezolvă, nu există o supapă dacă nu se face şi un sacrificiu politic, dacă nu se găsește un responsabil pentru această criză. Treaba asta că noi am guvernat minunat dar nu mai avem bani deloc...  în schimb găsim bani de azi pe mâine pentru poliţiştii din penitenciare, dar nu găsim pentru profesori... să ştiţi că e greu de înghiţit de publicul larg."

Image by Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel