De unde a început greva profesorilor: Gestul față de salarii. Culise: promisiunea președintelui Klaus Iohannis
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 30 mai 2023, 22:41
WhatsApp
foto presidency.ro
foto presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis și-a asumat viitorul acord cu profesoriii. 

Profesorul Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Sindicale Alma Mater, a declarat, în emisiunea ”D`Economic News”, realizată de Alex Vlădescu, la DCNewsTV, că acordul cu profesorii, dacă va fi semnat, îl vor semna și reprezentanții celor trei partide guvernamentale. ”Ca să-i asigure consistență și să crească încrederea în aplicarea acestui acord, dl. președinte a spus că va semna în calitate de președinte, pentru că noi am spus mereu că multe acorduri s-au semnat, dar puține au fost duse la capăt” a spus Anton Hadăr, la DCNews. 

Liderul Alma Mater consideră că un salariu pentru un profesor debutant ar trebui să fie 4.000 de lei, respectiv valoarea unui salariu mediu pe țară. Guvernul nu este de acord cu această propunere: ”Guvernul nu a vrut să aprobe acest element important pentru noi prin legea educației, a scos articolul din lege și de acolo s-au produs toate supărările, neîncrederile s-au multiplicat și s-a ajuns la grevă, acolo a fost sâmburele grevelor, supărărilor și conflictelor noastre cu Guvernul. Au tăiat din proiect acest element care prevedea ca salarizarea să înceapă cu salariul mediu brut pe economie, adică aproape 4.000 de lei”. 

Anton Hadăr a mai precizat că președintele Klaus Iohannis și-a asumat rolul de mediator și semnatar al viitorului acord, despre care nu se știe încă ce ar putea să conțină. 

Vezi mai mult în video: 

Profesorii nu renunță la greva generală, iar astăzi, sindicatele din educație au organizat un protest ce a început la Palatul Victoria și a ajuns la Palatul Cotroceni. 

În acest context, președintele Klaus Iohannis a chemat la negocieri liderii de sindicat. Ulterior, a transmis: 

”Președintele României, Klaus Iohannis, a primit astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni, o delegație a liderilor sindicatelor din educație, în contextul grevei generale declanșate în învățământ.

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime. Asigurarea unui mediu de învățare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condițiile adecvate pentru a-și desfășura activitatea.

Președintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale.

În urma discuțiilor de astăzi, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.

Președintele României îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat că educația este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educației în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens.

Președintele României și reprezentanții sindicali au evidențiat că legislația rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătățiri semnificative și au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generațiilor de azi și de mâine. Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învățământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită și care oferă tuturor elevilor condițiile optime pentru a-și atinge potențialul”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?