De noaptea minții! Adriana Săftoiu: De ce niciun copil surd nu a luat notă de trecere la simulare / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Adriana Săftoiu, jurnalistă, fostă deputată PNL, expertă în comunicare, a fost invitata la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă copiii surzi în școlile din România. 

Adriana Săftoiu a propus o inițiativă legislativă ce presupune ca toate instituțiile statului să respecte dreptul unei persoane surde de a-și folosi limba maternă. Potrivit acesteia, legea este în vigoare de peste 4 ani, însă nu este respectată. 

„Elevii surzi, în momentul de față, dau examene la fel ca și cei care aud. Dau tot timpul acest exemplu groaznic cu un eseu pe care l-au avut de scris despre foșnetul frunzelor. Cinic. Evident nu le pasă.

Elevul surd care învață în limba semnelor susține examenul la limba română ca și când ar fi limba lui maternă, ca și când el învață în limba română, la fel ca un auzitor. Și eu le spun multora: „Dacă tu, persoană surdă, nu ai auzit în viață ta limba română, cum crezi tu că el gândește în limba română?” Nu gândește în limba română pentru că nu a auzit limba română, nu știe cum sună. El gândește în limba semnelor.", a spus Adriana Săftoiu. 

3. Adriana Să... (saftoiu-stanciulescu_23128500.jpg)

Adriana Săftoiu, invitata Oanei Stănciulescu la #Rezist

 

Profesor de română: Copilul ăsta e agramat

Adriana Săftoiu a sugerat că ar fi normal ca elevii surzi să susțină examenele în limba semnelor, iar pentru limba română să dea un examen scris adaptat.

„Ar fi firesc ca el să dea în limba semnelor examen și limba română să dea un examen scris adaptat. E o discuție foarte lungă.

În limba semnelor nu există semne pentru conjuncții sau pentru cuvintele de legătură, nu există finețuri de tipul perfect simplu, perfect compus, mai mult că perfect. Ei au trei semne care arată trecut, prezent, viitor. El când scrie în limba română, pentru că el gândește în limba semnelor, mai dispar. 

Lucrările lor se duc la comun și ajung la școli firești. Când ajung acolo, tu, profesor de română, te uiți și zici: „Doamne, păi copilul ăsta e agramat.” Pentru că poți să găsești așa: „Băiatul merge școală repede.” De fapt, el a vrut să zică: „Băiatul merge la școală repede.”La” dispare pentru că în limba semnelor e băgat în semne.", a spus Adriana Săftoiu. 

 

Niciun copil surd nu a luat notă de trecere la simulare

Adriana Săftoiu a subliniat că la simulările din București, niciun copil de la școlile pentru surzi nu a obținut nota de trecere, afirmând că ei nu au posibilitatea să reușească.

„Deci un copil surd în România nu are cum să ajungă într-o funcție pentru că nu are această posibilitate. În străinătate poate.", a completat Oana Stănciulescu. 

„Pot să-ți spun un singur lucru. Acum, la simulare, pe București, din câte știu eu, de la școlile de surzi, niciun copil nu a luat notă de trecere. Nu au cum.", a spus Adriana Săftoiu. 

Întrebată ce este de făcut în această situație, Adriana Săftoiu a spus că ar trebui „să fie adaptate lucrările la limba română pentru ei, iar lucrările să fie corectate în școlile de surzi.". De asemenea, aceasta a mai spus că acest lucru se întâmplă pentru că „cei de la Ministerul Educației nu schimbă metodologia pentru ei."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel