De frica Rusiei, Israelul blochează vânzarea către Kiev a software-ului de spionaj Pegasus pus pe lista neagră de Biden
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Towfiqu Barbhuiya
Foto Ilustrativ/Pexels Towfiqu Barbhuiya
Israelul nu va vinde Ucrainei controversatul software spyware Pegasus al grupului NSO.

Vestea, raportată de presa israeliană, vine după ce în ultimii ani Ucraina a făcut presiuni repetate asupra Israelului să licențieze software-ul pentru a-l folosi împotriva Rusiei.

Israelul a respins mereu cererile făcute, cel puțin din 2019, probabil tocmai pentru a evita problemele cu Rusia, întrucât vânzarea software-ului către Ucraina ar fi fost văzută ca un act de agresiune împotriva serviciilor de informații ruse, potrivit publicației The Guardian.

Un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a declarat că decizia Israelului a lăsat Kievul „confuz”. Povestea a fost preluată și de New York Times, potrivit căruia un alt oficial ucrainean înalt a spus că guvernul său va fi dezamăgit de Israel. 

De fapt, tehnologia ar fi putut fi folosită pentru a monitoriza progresul militar al Rusiei în lunile premergătoare invaziei și pentru a oferi Kievului o mai bună înțelegere a ceea ce urma să se întâmple.

Ce este tehnologia Pegasus?

Tehnologia Pegasus aparține grupului NSO, care a fost recent inclus pe lista neagră de administrația Biden, după ce mai multe instituții media au dezvăluit că tehnologia a fost folosită de regimuri autoritare pentru a viza dizidenți, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și chiar mai mulți oficiali ai Departamentului de Stat al SUA care le verifică comunicațiile.

Pegasus este un instrument puternic care permite operatorului său să se infiltreze în telefonul unei ținte și să examineze conținutul acestuia, inclusiv mesajele, contactele și istoricul locațiilor. 

NSO a renunțat, de asemenea, la un acord de vânzare a lui Pegasus Estoniei, un alt vecin precaut al Kremlinului. Ministerul israelian al Apărării a declarat pentru New York Times că „deciziile politice referitoare la controlul exporturilor iau în considerare considerații strategice și de securitate, care includ aderarea la acordurile internaționale. Dintr-o problemă politică, statul Israel aprobă exportul de produse IT exclusiv către entități guvernamentale, pentru utilizare legitimă și numai în scopul prevenirii și investigarii criminalității și combaterii terorismului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel