Data actualizării:
Data publicării:

„De Crăciun, fii mai bun”, cea mai mare ipocrizie. România care nu se vede decât de sărbători. Bulai: E un fel de orbire socială / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Laura James, de la Pexels
Fotografie creată de Laura James, de la Pexels

„De Crăciun, fii mai bun” este cea mai mare ipocrizie de sărbători.

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit despre acest subiect la DC News în emisiunea „Nod în papură”.

„Tot auzim mesajul „De Crăciun, fii mai bun”. Eu traduc acest lucru astfel: pe șosele, ia-i fața ăluia, fii primul la stop, deși acest lucru nu îți folosește, claxonează, înjură”, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

„Este multă ipocrizie în formula „De Crăciun, fii mai bun”. Tot vedem la televizor recitaluri de genul: haideți să ajutăm o familie sărmană. Și se găsește cineva să ajute ca și când aceia sunt săraci de Crăciun, că în rest o duc foarte bine. E ipocrizie... nu așa rezolvi problemele. Nu ajută doar să fim amabili și drăguți de sărbători.

Într-o societate normală, sunt fundații și asociații - nu doar politice, ca la noi, care 365 zile ajută pe cineva. Nu dau niște lucruri doar de Crăciun și după aceea uită de cazurile sociale.  De fapt, noi avem două momente - Crăciunul și Paștele - când rezonăm foarte bine la marile probleme ale populației, mai ales când ni se prezintă doar un caz, ca și când este doar un singur caz și gata, l-am rezolvat, în contextul în care 30% din populație trăiește în condiții de sărăcie. Este un fel de orbire socială. Avem vreo 80.000 de copii care nu au părinții în țară, care lucrează în străinătate, care stau cu rude sau vecini. Nu este cazul să ne gândim doar de Crăciun la aceste probleme”, a spus sociologul Alfred Bulai la emisiunea „Nod în papură” difuzată pe DC News.

Youtube video image

 

 

 

VEZI ȘI: Nunțile în România vs. străinătate. Opulența noastră și rezistența fizică întrec tot Occidentul 

 

În România, dacă vrei să faci o nuntă „clasică”, trebuie să ai ceva anduranță.

La români, nunțile încep de după-amiază și țin până a doua zi dimineață. O petrecere de nuntă este un adevărat maraton și îți trebuie rezistență să faci față meselor copiase, dansurilor și efectiv evenimentului care durează ore bune până noaptea târziu. Foarte puțini români aleg să-și facă o nuntă mică, cu 20-30 de invitați. Majoritatea preferă sute de invitați, opulență și exces.

Opulența de la nunțile românilor

Despre acest subiect, jurnalistul Val Vâlcu a făcut un scurt comentariu spunând că „în străinătate, nunțile sunt altfel” pornind de la ideea lui Alfred Bulai care a zis, în emisiunea „Nod în papură” de la DC News, că „românii au un tip special de a petrece”. Sociologul a zis, de exemplu, că la nuntă mereu este mâncare mult mai multă decât poți mânca.

Jurnalistul Val Vâlcu a completat amintind că în Occident lumea se strânge doar la un pahar de șampanie și la câteva fursecuri după amiază, iar seara oamenii se retrag spre case, în timp ce în România o petrecere este și un „exercițiu de anduranță”. „Vorbim și de efortul fizic. Nu înțeleg de ce începe seara târziu și ține până dimineață. În România, trebuie să te pregătești pentru o astfel de petrecere, este chestie de rezistență fizică”, a mai zis jurnalistul Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel