De ce vrea premierul Ponta modificarea Constituției în 2013
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
ponta
ponta

Premierul Victor Ponta dorește ca modificarea Legii fundamentale să aibă loc în 2013, chiar în prima jumătate a anului, astfel încât să fie introduse acele garanţii prin care în viitor niciun alt preşedinte să nu aibă mai multă putere decât i se cuvinte, ca să nu mai fie nevoie de suspendarea șefului de stat.  

Întrebat, în primul interviu din 2013, dacă vom mai auzi cuvântul ,,suspendare" în acest nou an, premierul Victor Ponta a răspuns: ,,Nu ştiu şi nu cred, dar cred că trebuie să punem în Constituţia României acum în prima jumătate a anului, trebuie să punem toate acele garanţii şi mecanisme prin care în viitor niciun alt preşedinte, repet, nu mă refer la domnul Băsescu care îşi încheie mandatul, mă refer la viitorii preşedinţi să nu aibă mai multă putere decât au dorit oamenii şi îşi doresc oamenii să aibă şi orice conflict să îl evităm înainte de a ajunge la formele sale cele mai dăunătoare până la urmă pentru o parte, pentru alta, sau pentru societate. Eu asta vreau, să punem în Constituţie nişte reguli clare, învăţămintele pe care le-am tras din ultimii ani şi în viitor să nu mai ai de ce să suspenzi un preşedinte. Pentru că nu va mai fi niciun preşedinte care să facă mai mult decât ce trebuie să facă şi se aşteaptă oamenii de la el", a declarat, marți, premierul Ponta, la România TV.

Totodată, prim-ministrul a mai precizat că vrea un nou model de societate în 2013, în care românii să fie mai solidari și să se războiască mai puțin.

"România a închis un ciclu politic, social anul trecut şi acum, cu o nouă realitate politică şi cu forţe proaspete reformatoare să ne punem într-o direcţie cu care să fie de acord întreaga societate. În ultimii ani a fost un sentiment de război, Guvernul era într-un război cu populaţia, Parlamentul era într-un război intern. Pentru cele mai importante decizii, fie ca e vorba de modificarea Constituţiei de profilul nostru de societate, putem să facem lucrul acesta nu bătându-ne unii cu alţii, ci convingându-ne şi ascultându-ne unii pe alţii. Pentru presă e mai interesant se înţelege Ponta cu Băsescu. Când vorbesc de soldaritate nu ma refer doar la preşedinte, indiferent că e domnul Băsescu. Va fi altcineva în 2014. Şi prim ministru acum sunt eu, va veni altcineva după mine. Mă refer la părţi importante ale societăţii. Să nu mai luăm decizii pentru medici sau pacienţi, cumva punându-i unul împotriva celuilalt, fie pentru părinţi şi copii, fie pentru cei mai bogaţi sau săraci. E un nou model de societate în care să ne ascultăm mai mult şi să ne războim mai puţin. Când vine vorba de relaţia dintre preşedinte şi premier, cred că e o obligaţie pentru noi toţi. Asta aşteaptă societatea în ansamblu de la noi", a declarat prim ministrul Victor Ponta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel