De ce vedem din ce în ce mai mulți gemeni în România. Dr. Alice Barbu (SANADOR) explică fenomenul
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Holiak
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Holiak
Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR, a explicat că fertilizarea in vitro, prin diverse proceduri și investigații, este un proces care poate fi optimizat pentru a crește șansele de a obține o sarcină sănătoasă, având în vedere atât implantarea embrionului, cât și finalizarea cu succes a sarcinii.

Dr. Alice Barbu a subliniat că, deși se observă o creștere a sarcinilor multiple, gemeni sau tripleți, în fertilizarea in vitro se preferă transferul unui singur embrion pentru a minimiza riscurile asociate, cum ar fi nașterea prematură, în special la femeile peste 35 de ani. Potrivit medicului, decizia privind transferul este luată de o echipă multidisciplinară, având în vedere parametrii pacientei și receptivitatea endometrului. Dr. Alice Barbu a explicat că transferul embrionilor se face de obicei în ziua a 5-a, dar poate varia, iar testele de calitate pentru embrioni și endometru sunt esențiale pentru succesul implantării.

„Câți embrioni sunt implantați? Am văzut că a crescut frecvența cu care întâlnim pe stradă gemeni sau tripleți.”, a spus Val Vâlcu.

„Aici e o discuție puțin delicată pentru că sarcina multiplă, în fertilizare in vitro, de unele studii, de unii autori, e considerată eșec. Ne dorim o singură sarcină. Riscurile sunt mari la sarcina multiplă și cu atât mai mult dacă e obținută prin fertilizare in vitro, la o pacientă trecută de vârstă de 35 de ani.

Riscul de naștere prematură este foarte mare. După protocoale, transferăm un singur embrion, maxim doi. Decizia de transfer este o decizie luată în echipă multidisciplinară ginecolog-embriolog și în funcție de parametrii pacientei, în funcție de grosimea endometrului.

De obicei se preferă transferul de ziua a 5-a, există cazuri în care se transferă în ziua 3 sau cazuri în care se congelează toți și se transferă pe un ciclu ulterior. Depinde și cât de lung a fost protocolul de stimulare. În cazul în care fereastra de implantare a fost ratată, atunci, cu siguranță, se va face transferul pe un ciclu ulterior. E foarte importantă receptivitatea embrionului, nu doar calitatea lui, receptivitatea endometrului la embrion.

Așa cum am discutat, există niște teste pentru a testa calitatea embrionilor, din punct de vedere genetic, există anumite teste pentru calitatea endometrului. Există teste de receptivitate endometrială, există teste care verifică microbiomul endometrial, există analiza metagenomică a microbiomului endometrial. În endometru avem bacterii bune și rele, și un dezacord al acestora poate să ducă la un eșec de implantare.”, a spus dr. Alice Barbu. 

 

2. -imagine fara descriere- (dr-alice-barbu_48410300.jpg)

 

„Nu suntem într-un joc al șansei"

Dr. Alice Barbu a afirmat că, deși nu putem controla complet procesul de fertilizare in vitro, diversele investigații și proceduri sunt menite să crească șansele de a obține o sarcină. Potrivit acesteia, succesul în FIV nu se referă doar la implantarea embrionului, ci la realizarea unei sarcini care să fie dusă la termen.

„Deci toate aceste procedee, aceste investigații, nu fac decât să crească șansa, să nu mai fie un joc al întâmplării.”, a spus Val Vâlcu.

„Nu suntem într-un joc al șansei. E un proces pe care nu îl putem controla în totalitate, dar putem mări șansele de a obține o sarcină. Succesul în FIV nu înseamnă doar embrion implantat, înseamnă o sarcină dusă la termen.”, a spus dr. Alice Barbu la interviurile DC News și DC Medical. 

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel