Data publicării:

De ce unor câini le place să fie mângâiați și altora nu

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
De ce atât de mulți câini se bucură, inițiază și chiar par să se aștepte mângâieri în mod regulat?  

Legătura dintre oameni și câini este un lucru uimitor, iar multe dintre modurile în care ne arătăm dragostea față de prietenii noștri canini sunt prin acte de afecțiune fizică evidentă, cum ar fi mângâierile pe cap, frecarea burții, scărpinatul urechilor. Nu tuturor câinilor le plac aceste manifestări fizice de afecțiune, dar mulți dintre ei le adoră, sugerând că le place să fie mângâiați la fel de mult cât ne place și nouă să-i mângâiem.

Deci, care este baza acestui comportament? 

De ce le place câinilor să fie mângâiați

Motivele pentru care câinilor le place să fie mângâiați se reduc probabil la aceleași motive pentru care le place să petreacă atât de mult timp cu oamenii.

De când câinii au fost domesticiți, au devenit experți în a comunica cu noi și noi cu ei. Spre deosebire de multe alte specii de animale, câinii par mai mult decât fericiți să comunice cu noi în termenii noștri, acceptând lucruri pe care nu le-ar accepta de la semenii lor, cum ar fi îmbrățișările și contactul vizual prelungit.

În același timp, câinii au format și o legătură chimică cu noi. Când îi mângâiem, îmbrățișăm sau interacționăm cu ei în alte moduri, atât noi cât și ei experimentăm o creștere a nivelului de oxitocină, cunoscută și sub numele de hormonul dragostei.

Nu este vorba doar despre știință, totuși. Există multe motive să credem că unul dintre principalele motive pentru care câinilor le place să fie mângâiați este pur și simplu pentru că le face plăcere, mai ales când mângâierea vine de la cineva pe care îl iubesc și în care au încredere.

Câinii îți vor da aproape întotdeauna de înțeles dacă nu le place să fie mângâiați, fie în acel moment, fie în general. Atât timp cât le oferi mângâieri doar atunci când le doresc, este o modalitate excelentă de a le arăta afecțiune și de a întări legătura dintre voi. Iar dacă patrupedului tău nu îi place, fii atent la semnalele sale și lasă mângâierile pentru altă dată.

2. Sursa foto... (caine-dog-being-pet_47472100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

De ce unor câini nu le place să fie mângâiați

Mângâierile nu sunt apreciate de toți câinii. Unora nu le plac, pur și simplu din cauza personalității lor, și preferă alte forme de interacțiune socială cu stăpânii lor. Alții pot fi în curs de recuperare după un anumit tip de traumă și se pot simți stresați sau defensivi când sunt atinși de un om. De asemenea, este posibil ca un câine să se relaxeze și să nu fie în dispoziția de a fi mângâiat într-un anumit moment.

Dacă patrupedului tău nu îi plac mângâierile, nu o lua personal. Prietenii noștri canini au multe alte moduri de a crea legături cu noi, iar unii dintre ei poate că au nevoie de timp pentru a se obișnui cu ideea de a fi alintați și scărpinați.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să fii atent la semnele că patrupedul tău nu este în dispoziția de a fi mângâiat. Aceste semne includ:

  • Se îndepărtează sau se retrage de lângă tine
  • Își bagă coada între picioare
  • Își ține urechile lipite de cap
  • Cască sau își linge buzele în mod repetat
  • Mârâie sau încearcă să te muște

Dacă patrupedul tău (sau orice alt câine) manifestă aceste comportamente atunci când îl mângâi, este momentul să te retragi. Și dacă se întâmplă în mod constant cu propriul tău câine, ar putea fi util să consulți un specialist în comportamentul canin, care te poate ajuta să afli dacă este vorba doar de personalitatea câinelui tău sau dacă există și alte motive, potrivit Thesprucepets.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel