De ce unii oameni nu își pot aminti visele. Explicațiile specialiștilor despre cum îți afectează visele calitatea somnului
Cei mai mulți oameni visează în fiecare noapte, dar mulți dintre ei nu-și amintesc visele atunci când se trezesc. Există mai multe motive potențiale pentru care o persoană își poate uita visele.
Unii oameni își pot aminti fragmente scurte și obscure ale unui vis, în timp ce alții nu-și amintesc absolut nimic din ele. Un vis este o serie de imagini, gânduri și senzații care apar în minte în timpul somnului. Actul de a visa este o experiență universală, dar slab înțeleasă.
Visele îi fascinează pe filosofi și cercetători de secole. Deși comunitatea științifică a stabilit o înțelegere solidă a fiziologiei somnului, aceasta a făcut mult mai puține progrese în ceea ce privește înțelegerea viselor și a funcțiilor acestora, conform Medical News Today.
Acest articol va încerca să răspundă la întrebarea de ce unii oameni își uită visele.
De ce uităm visele
Toată lumea visează, dar mulți oameni nu-și amintesc visele la trezire. Cu toate acestea, este dificil de spus cu exactitate de ce o persoană își poate aminti visele, iar alta nu.
Visele pot apărea atunci când creierul sortează informațiile în memoria pe termen scurt și pe termen lung. Este posibil ca o persoană să nu-și amintească evenimentele din visele sale pentru că nu poate accesa acele informații odată ce se trezește.
Într-un studiu din 2018 Trusted Source, cercetătorii au încercat să stabilească dacă structura creierului unei persoane influențează cât de bine își amintește visele.
Activitatea crescută în joncțiunea temporoparietală poate influența memorarea viselor
În acest studiu, cercetătorii au examinat asocierile dintre frecvența de reamintire a viselor și densitatea materiei albe sau cenușii în regiunile creierului asociate cu visarea. Studiul a implicat 92 de participanți. Cercetătorii i-au împărțit în două grupuri în funcție de frecvența cu care își aminteau visele.
Autorii unui studiu din 2014Trusted Source au constatat că persoanele care au avut o reamintire ridicată a viselor au prezentat, de asemenea, un flux sanguin crescut în joncțiunea temporoparietală (TPJ) și cortexul prefrontal medial (MPFC) ale creierului lor.
Pe baza acestor constatări, autorii studiului concluzionează că o activitate crescută în TPJ ar putea promova trecerea experiențelor de vis în memorie.
Afectează visele calitatea somnului?
"Deși pot exista unele diferențe biologice care fac ca unii să-și amintească visele mai mult decât alții, există și unele cauze medicale care ar trebui luate în considerare. Ceasurile deșteptătoare, precum și orarele neregulate de somn pot duce la trezirea bruscă în timpul somnului de vis sau REM și, astfel, pot duce la reamintirea viselor. Apneea de somn, alcoolul sau orice altceva care perturbă somnul poate provoca, de asemenea, reamintirea viselor", explică Dr. Alex Dimitriu pentru Helthline.
Așadar, cu cât vă treziți mai des pe parcursul nopții, cu atât mai ușor vă puteți aminti visele, cel puțin pe termen scurt. "În cele mai multe cazuri, acest lucru se întâmplă pentru că există ceva care ne alertează și care ne împinge să ne trezim în timpul visului, iar la rândul său, conținutul visului este reamintit", spune Dr. Alex Dimitriu.
Cum te influențează visele deranjante care te trezesc literalmente din somn?
Este posibil să vă găsiți într-o panică transpirată, cu inima accelerată și stând în pat, total confuz în legătură cu ceea ce tocmai s-a întâmplat. Dimitriu explică faptul că a avea vise sau coșmaruri care te trezesc în mod regulat nu este întotdeauna normal și poate fi un semn că trebuie să vorbești cu un medic.
Persoanele care suferă de sindromul de stres posttraumatic (PTSD) pot avea coșmaruri vii. Sursa de încredere care implică flashback-uri sau reluări ale traumei, fie direct, fie simbolic. Acestea pot afecta calitatea somnului și starea de spirit a doua zi.
Oboseala excesivă în timpul zilei poate fi un semn al problemelor de somn
De asemenea, oboseala excesivă în timpul zilei poate fi un semn al problemelor de somn care necesită ca o persoană să caute ajutor. Dacă, la un moment dat, visele dumneavoastră sau amintirea viselor vă provoacă stres sau anxietate, ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a vorbi cu un medic.
În timp ce cercetătorii încă nu sunt siguri ce anume cauzează visarea, este o ușurare să știi că a-ți aminti visele este un lucru comun și sănătos. Nu înseamnă că nu dormiți bine și, cu siguranță, nu înseamnă că sunteți nebun sau că "nu sunteți normal".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News