Data publicării:

De ce trebuie redusă expunerea la lumină pe timp de noapte. Riscurile la care sunt supuși cei care lucrează în ture

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @rawpixel.com
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @rawpixel.com
De mult timp știm că cei care lucrează în ture au un risc mai mare de a suferi de anumite afecțiuni, printre care se numără și diabetul. Acest lucru ar putea fi cauzat de perturbarea ritmurilor lor circadiene, așa cum se întâmplă, de exemplu, din cauza expunerii la lumini puternice pe timp de noapte.

În ultimii ani, a crescut numărul diagnosticele de tulburări ale somnului, în care factorii de mediu, cum ar fi expunerea aproape constantă la diverse surse de lumină artificială, joacă un rol important. Într-adevăr, mulți cercetători investighează legătura dintre această lumină artificială și diverse probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea sau diabetul.

Acum, un grup de cercetători de la Universitatea Flinders (Australia) a confirmat o posibilă corelație între expunerea la lumini puternice pe timp de noapte și un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Asocierea dintre expunerea la lumină și diabet

Așa cum publică acești autori în prestigioasa publicație specializată The Lancet Regional Health-Europe, concluzia provine din analiza datelor medicale ale 85.000 de persoane, colectate în baza completă UK Biobank, care, la începutul perioadei de studiu, nu aveau încă un diagnostic de diabet de tip 2. Participanții la studiu au purtat timp de o săptămână un senzor de lumină care a înregistrat expunerea lor la lumină atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Pe parcursul a aproximativ nouă ani, au fost monitorizate incidentele de sănătate ale acestor persoane și, în special, incidența diagnosticelor de diabet de tip 2, comparându-le cu măsurătorile realizate în acea săptămână cu senzorul de lumină. De asemenea, s-au luat în considerare diverse variabile care ar putea influența rezultatele, cum ar fi vârsta, sexul, etnia, riscul poligenic sau diferiți factori socio-economici și de stil de viață.

La finalul acestei perioade, echipa a observat că, într-adevăr, persoanele expuse la mai multă lumină pe timp de noapte (în special între 00:30 și 06:00) aveau un risc mai mare de a primi un diagnostic de diabet de tip 2 pe parcursul monitorizării. Această relație rămânea consistentă indiferent de expunerea la lumină a acestor participanți în restul zilei.

O modalitate de a contribui la prevenirea diabetului

Ideea pleacă de la observația că cei care lucrează în ture au un risc mult mai mare decât populația generală de a suferi de diabet de tip 2. S-a lansat ipoteza potrivit căreia acest lucru ar putea perturba ritmul circadian (ansamblul de procese din organism asociate cu alternanța între somn și veghe), iar acest lucru, la rândul său, ar putea influența cursul normal al diverselor procese metabolice din corpul uman.

Prin urmare, cercetătorii nu s-au arătat surprinși de găsirea acestei relații, deși au subliniat robustețea rezultatelor și intensitatea legăturii.

Pe lângă faptul că ajută la identificarea persoanelor cu un risc mai mare de a dezvolta boala, ceea ce poate fi pozitiv pentru dezvoltarea unor intervenții preventive, autorii cred că concluziile lor sugerează că reducerea expunerii la lumini puternice pe timp de noapte ar putea constitui, în sine, o strategie relevantă pentru a reduce riscurile de a suferi de această afecțiune. Și, după cum subliniază, în multe boli, luminile care ne înconjoară, în special în timpul odihnei noastre, reprezintă un factor de risc adesea subestimat și asupra căruia este relativ simplu să intervenim, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel