De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații. Un studiu vine cu răspunsurile
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Un studiu pe pești a dezvăluit de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații!

Un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Universitatea Osaka din Japonia a adus noi informații privind motivul pentru care femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații. Cercetătorii s-au concentrat pe peștele turquoise killifish, un pește mic care atinge maturitatea sexuală în doar două săptămâni și are o durată de viață scurtă, de doar câteva luni, făcându-l un subiect ideal pentru studierea îmbătrânirii.

Celulele germinale și durata de viață

Studiul a arătat că oprirea producției de celule germinale, care se transformă în spermatozoizi la masculi și în ovule la femele, a avut efecte diferite asupra duratei de viață a peștilor masculi și femele, scrie revista Science. Este interesant faptul că, în timp ce oprirea producției de celule germinale a crescut durata de viață a masculilor cu 13%, aceasta a redus de fapt durata de viață a femelelor cu aproximativ 10%. Acest rezultat neașteptat a sugerat că celulele germinale joacă un rol crucial în determinarea diferențelor de durată de viață între sexe.

Alte analize au arătat că eliminarea celulelor germinale a dus la modificări hormonale la peștii femele, crescând riscul de boli cardiovasculare. Pe de altă parte, peștii masculi fără celule germinale prezentau mușchi, piele și oase mai sănătoase, deoarece produceau mai multă vitamina D.

Ne face vitamina D mai longevivi?

Atunci când peștilor li s-a administrat vitamina D activă, atât masculii, cât și femelele au prezentat o prelungire semnificativă a duratei de viață. Rezultatele acestui studiu sugerează că vitamina D poate avea efecte benefice asupra sănătății generale și longevității la vertebrate, inclusiv la oameni.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele vitaminei D asupra longevității umane, acest studiu oferă informații valoroase despre motivul pentru care femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații. Descoperirile ar putea deschide calea către noi abordări în prevenirea și tratamentul bolilor legate de vârstă, contribuind astfel la creșterea longevității umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel