De ce toate avioanele sunt albe
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Multe avioane, în special cele de linie, sunt vopsite în alb. Există o mulțime de motive pentru care acest lucru se întâmplă, printre care confortul, eficiența și siguranța. Iată explicaţiile de ordin ştiinţific!

La începuturile aviației, avioanele aveau culoarea metalică. Totuși, metalele se corodează în timp, deci vopseaua este o modalitate de a proteja avionul. Ar putea fi costisitor să vopsești un întreg avion, dar mai ieftin pe termen lung când vine vorba despre întreținere.

E vopseaua albă mai uşoară?

Există anumite zvonuri potrivit cărora vopseaua albă nu este doar mai deschisă la culoare, ci și mai ușoară ca greutate, făcând adoptarea unei astfel de nuanțe o chestiune de economisire a costurilor. Vopseaua albă este, de asemenea, importantă pentru căldură. Deasupra liniei norilor, în timpul zilei, avioanele sunt în lumina directă a soarelui timp de multe ore. Și, adesea, ele stau în aeroport în lumina soarelui. Vopseaua albă absoarbe mai puțină căldură, făcând din nou mai ieftină, pe termen lung, menținerea unei temperaturi optime. Cantitatea de expunere la lumina soarelui, precum și interacțiunea cu elementele, afectează, vopselele în mod diferit. Vopselele colorate tind să se estompeze în timp, ceea ce se aplică mai puțin la cele albe.

Vopseaua albă permite ca defectele sau daunele să fie observate mai ușor. Crăpăturile sau loviturile care nu ar trebui să existe, scurgerile de uleiuri sau alte lichide interne sunt, evident, mai vizibile așa. Și, pentru că prima teorie a vopselei albe s-a referit la greutate, s-a încercat aflarea acestui răspuns dar, din păcate, se pare că sursele acreditate încă doresc păstrarea acestui secret. Așadar, nu putem ști dacă, într-adevăr, vopseaua albă este mai ușoară decât cea colorată, în contextul aplicării acesteia pe un avion de linie, scrie Business Insider.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel