Data actualizării:
Data publicării:

De ce susține Rusia țările arabe. Istoricul Florian Bichir, explicații: A cochetat cu Israelul, la început...

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Istoricul Florian Bichir a explicat cum a ajuns Rusia să susțină țările arabe, după ce a "cochetat" cu Israelul.

"România, dintotdeauna, a fost un broker onest. În diplomaţie, brokerul onest este omul care este echilibrat. Războaiele israeliano-arabe sunt cele din 1948, de la fondarea statului Israel, și cel de şase zile, din 1967. Toate ţările socialiste, în bloc, au acuzat Israelul şi au întrerupt relaţiile diplomatice. Singura ţară din tot blocul est-comunist care a refuzat a fost România. Nicolae Ceauşescu a refuzat.

România a fost singurul stat din tot Pactul de la Varşovia, până în 1989, care a avut Ambasada Israelului aici. A refuzat sa întrerupă relaţiile diplomatice, comerciale, culturale. A fost un gest care a contat enorm pentru statul Israel", a spus Florian Bichir, la DCNews TV.

"Uniunea Sovietică a cochetat cu Israelul, la începutul formării, crezând că ţara o va lua pe o cale socialistă. În momentul în care a văzut că Israelul adoptă democrația şi economia de piaţă, s-a îndreptat către lumea arabă şi a sprijinit-o - contrapondere la sprijinul american faţă de Israel - cu armament, cu absolut tot. Lucru pe care îl face şi în prezent", a mai menționat istoricul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel