De ce suntem mințiți despre capacitatea de stocare a telefoanelor și a calculatoarelor
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Există mai multe motive pentru care spațiul disponibil este diferit față de cel scris pe pachet.

Dacă ați cumpărat vreodată un HDD (Hard Disk Drive) sau SSD (Solid State Drive) cu o capacitate de 500GB, atunci știți că sistemul de operare nu recunoaște decât aproximativ 440GB de memorie.

Există mai multe motive pentru care spațiul disponibil este diferit față de cel scris pe pachet, iar această problemă este valabilă și la smartphone-uri și tablete, însă din alte considerente.

Memoria ROM pentru PC

(w670)

Pentru producătorii de HDD-uri și SSD-uri, 1KB este 1000B (bytes), 1MB este 1000KB și 1GB este 1000MB. Așadar, un HDD de 500GB are 500.000.000.000, iar producătorul scrie pe pachet „500GB".

Cu toate acestea, producătorii de memorie RAM nu îl vând în grupuri de 1000, ci de 1024. Așadar, când cumpărăm memorie RAM, un KB este 1024B, un MB este 1024KB, iar un GB este 1024MB.

În final, sistemul de operare va recunoaște capacitatea Drive-ului în pachete de 1024, ceea ce ar duce la lipsa unei bucăți destul de mari de memorie.

Memoria ROM a telefoanelor și tabletelor

(w300)

În timp ce utilizatorii de PC nu primesc exact cât cumpără din cauza unității de măsură, cei care folosesc smartphone-uri și tablete se pot aștepta întotdeauna să aibă mai puțin spațiu decât scrie pe cutie din cauza sistemului de operare și aplicațiilor preinstalate.

De exemplu, atunci când cumpărăm un telefon cu o capacitate de 16GB, acesta poate avea între 9GB și 11GB liberi, restul memoriei fiind ocupată de sistemul de operare al telefonului. Același lucru se întâmplă și în cazul în care cumpărăm un telefon cu o memorie internă de 64GB, dispunând de o capacitate liberă de doar 40GB-45GB.

Așadar, atunci când plănuiți să achiziționați un HDD, un SSD sau un telefon nou, căutați înainte de câtă memorie veți dispune în realitate și nu vă bazați pe ceea ce scrie pe cutie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel