Data publicării:

De ce sunt pisicile atrase de lasere

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Toți stăpânii de pisici sunt familiarizați cu eterna luptă dintre pisică și lumina laserului. Deși acel punct roșu nu are miros și este aproape insesizabil, reușește să țină pisicile ocupate — în ciuda faptului că ele nu reușesc niciodată să-l prindă. Află de ce urmăresc pisicile laserele!  

Laserele sunt intrinsec stimulante pentru pisici deoarece reprezintă prada care se mișcă rapid. Chiar dacă pisica ta nu trebuie să muncească din greu pentru mâncare (cu excepția efortului de a mieuna toată dimineața până îi umpli bolul), nu înseamnă că instinctele ei nu sunt pregătite pentru vânătoare.

Când punctul se mișcă prin cameră, pisica ta îl interpretează ca pe un animal mic care încearcă să fugă și să se ascundă. Astfel, apar comportamentele feline înnăscute, cum ar fi dorința instinctuală de a vâna, a sări și a prinde prada. Faptul că este doar o proiecție nu contează prea mult, deoarece pisica ta acționează pe pilot automat, nu pe baza inteligenței.

Cum văd pisicile laserele

Există și un alt factor important atunci când pisica ta urmărește un laser, și anume că acesta pare foarte atrăgător. Pentru a înțelege de ce, e util să înțelegi cum funcționează ochii pisicii tale și cum diferă aceștia de ochii umani.

Retina este una dintre principalele structuri ale ochiului și este compusă din două tipuri de celule: bastonașe și conuri. Bastonașele se ocupă cu vederea în condiții de lumină scăzută și detectarea mișcării, în timp ce conurile ajută la percepția culorilor. Ochii umani au mai multe conuri decât bastonașe, ceea ce înseamnă că vedem lumea cu multă vivacitate. Pisicile, în schimb, au mai multe bastonașe decât conuri, ceea ce le face experte în detectarea mișcărilor minime.

Ce legătură are asta cu laserele? Înseamnă că sunt destul de greu de ignorat. De îndată ce aprinzi laserul, pisica ta îl va detecta în vederea periferică, și dacă nu a realizat încă faptul că nu poate mânca acel punct roșu (sau, chiar dacă știe că nu poate, nu îi pasă), acest lucru este suficient pentru a declanșa natura sa prădătoare.

Dezbaterea despre pisici și lasere

Ar putea fi surprinzător să afli că există controverse privind acest subiect, iar dezbaterea pisică-laser durează de ceva vreme.

Problema principală observată de cei care sunt împotriva laserelor este că a face pisica să urmărească un laser este o formă de a o chinui. Amintiți-vă că pisica vânează și sare pe acel punct roșu deoarece creierul ei îi spune să prindă hrana și să o omoare. Pisica nu face asta în mod intenționat ca o formă de joacă, chiar dacă se distrează.

Laserul este un obiect inaccesibil, iar indiferent de cât de bune sunt abilitățile de vânătoare ale pisicii tale, nu va reuși niciodată să mănânce și niciodată nu va finaliza ciclul prădător. Multe pisici își dau seama de înșelătorie și încetează să mai interacționeze cu laserul. Altele devin extrem de frustrate și pot începe să se comporte rău. Pisicile frustrate acționează în moduri nedorite, cum ar fi distrugerea obiectelor sau agresivitatea. Dacă observi o legătură între joaca cu laserul și comportamentul negativ al pisicii, probabil este momentul să pui pointerul deoparte.

Pentru a face ca laserul să fie mai mult un joc și mai puțin o formă de chin, oferă-i pisicii tale o recompensă sau o jucărie imediat ce ați terminat jocul. Astfel, va avea satisfacția unei „prăzi”, chiar dacă nu este vorba despre laserul în sine, potrivit Thesprucepets.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel