De ce stau românii la cozi la benzinărie. Psiholog: Sunt speriaţi. Aşa reacţionează românii, în majoritate
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Fii Informat Umbrăreşti
Facebook Fii Informat Umbrăreşti
Psihologul Radu Leca a explicat pentru DC NEWS de ce sunt românii speriaţi şi de ce aleg să stea la cozi uriaşe pentru a alimenta la un preţ considerat încă acceptabil, după ce la unele staţii de alimentare din ţară preţul carburantului a depăşit 11 lei pe litru. 

"Din punct de vedere psiho-emoţional, oamenii reacţionează exact ca în urmă cu 20,30, 50 de ani, în conformitate cu amintirile pe care le are din poveştile de la bunici, părinţi, fraţi mai mari. Dacă analizăm impactul celui de-al Doilea Război Mondial asupra românilor, vom ajunge la concluzia că vrem să strângem, să avem resurse, acces la resurse, ca să nu avem sentimentul de pierdere sau eşec. În majoritate, românii aşa reacţionează. 

În urmă cu 2 zile, am mers într-un mare magazin alimentar pentru a cumpăra cele necesare. Câteva kg de orez, făină, ulei, conserve, lucruri de bun simţ. Rafturile erau goale. Şi mi-am dat seama că înaintea mea fuseseră alte sute de oameni care au golit acele rafturi. Am conştientizat că panica s-a instalat la nivelul Bucureştiului. Din păcate, autorităţile nu au un răspuns ferm. Când se instalează panica şi tu, ca stat, vezi asta, ar trebui să ieşi prin reprezentanţi care să se vadă că nu sunt panicaţi, şi să le spui oamenilor să stea liniştiţi. 

Românii sunt speriaţi şi se tem că războiul va veni peste şi se tem că vor rămâne fără apă, mâncare, lumină, gaz şi că nu se vor putea apropia de benzinării din cauza preţului exorbitant", a declarat Radu Leca pentru DC NEWS. 

Benzina şi motorina au sărit de 11 lei pe litru la unele staţii din ţară. Guvernul anunţă controale 

„Nu există absolut niciun motiv ca mâine benzina să ajungă la 11 lei, dar există motive mâine, și am discutat și cu primul-ministru, ca organe de control ale statului român să se ducă peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preț pentru că au apărut în poze prețuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei, și de mîine să înceapă controale pentru că deja mi se pare că este o speculație, iar speculațiile trebuie asupru pedepsite mai ales în situații de criză, cum suntem acum, cu război la frontieră”, a spus miercuri seara, la Digi24, Virgil Popescu, conform Mediafax.

Una dintre posibilele explicaţii pentru creşterea preţului ar fi noul stoc de benzină de la staţiile de alimentare care au crescut radical preţul. Dacă la benzinăriile unde carburantul se vinde încă la preţul vechi stocurile nu s-au terminat, la cele unde preţul a explodat e posibil ca stocurile să fi fost refăcute, însă la preţuri mai mari decât până acum. Reacţia populaţiei ar putea fi, astfel, una justificată. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în zilele următoare în toată ţara. 

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT AICI 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel