Data publicării:

De ce se va tripla numărul de ofițeri Frontex la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Frontex, Agenţia de frontieră a Uniunii Europene, a afirmat joi că îşi va tripla numărul de ofiţeri din Bulgaria începând din martie cu scopul de a ajuta la reducerea fluxului de oameni care ajung în Uniunea Europeană dinspre Turcia, transmite Reuters.

Creșterea numărului de angajați vine în condițiile în care Bulgaria, împreună cu România, se pregăteşte să adere parţial la spațiul spaţiul european de liberă circulaţie Schengen. Acest pas reprezintă eliminarea controalelor de paşapoarte la frontierele aeriană şi maritimă începând cu data de 31 martie 2024.

Verificările la frontieră pentru călătoriile terestre vor rămâne în vigoare. Creşterea personalului ar aduce numărul ofiţerilor care lucrează acolo la un nivel cuprins între 500 şi 600, a declarat şeful Frontex, Hans Leijtens, stând lângă gardul de sârmă ghimpată de la frontieră. 'Bulgaria este un partener foarte important. Fără Bulgaria nu ne putem proteja frontierele externe', a  a declarat șeful Frontex.

Frontex a adăugat că a înregistrat în 2023 aproximativ 380.000 de treceri ilegale peste toate frontierele UE, cel mai ridicat nivel de după anul 2016.

Numărul total este însă în scădere faţă de vârful din anul 2015 şi anul 2016, care a fost generat de o creştere a afluxului de migranţi care au fugit de război şi sărăcie din Africa și Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel