Data publicării:

De ce se umflă picioarele. Ce trebuie să facă femeile care călătoresc mult cu avionul sau autocarul

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
calatorie avion
calatorie avion

Unele persoane se plâng că, după o zi de muncă sau după câteva ore petrecute în mașină, suferă din cauza umflării picioarelor. De obicei, această situaţie este una normală, dar în unele cazuri poate semnala o afecţiune gravă. Care sunt riscurile și cum poate fi prevenită tromboza venoasă profundă, ne spune prof. Dr. Daniela Bartoş, de la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti

Vara, când petreci multe ore în picioare, poți observa că încep să te strângă pantofii, ne-a declarat prof. Bartoș. La fel când stai multe ore în mașină, avion sau tren. Nu este o problemă gravă, chiar dacă apare un disconfort. Când persoana respectivă se odihnește, întinsă în pat sau în fotoliu, cu membrele inferioare ridicate pe o pernă, picioarele revin la normal. Atunci când ele se umflă chiar dacă nu este prea cald și rămân așa indiferent de poziție, trebuie mers de urgență la medic. Principalul semnal de alarmă îl reprezintă picioarele umflate dimineața, la fel ca seara, înainte de culcare. Manifestarea poate fi rezultatul unor boli renale, a insuficienței cardiace sau pericarditei, ori a cordului pulmonar cronic, dar tromboza venoasă profundă este principalul cauză de umflare a picioarelor.

Spre deosebire de trombozele venoase superficiale, așa numitele varice, care se operează, tromboza venoasă profundă are doar tratament medicamentos. Pe lângă deficitul estetic există și riscuri importante de sănătate. Principala complicație a trombozei venoase profunde o reprezintă embolia pulmonară, care poate duce chiar la deces.

Frecvența afecțiunii crește cu vârsta, dar sunt expuse și femeile tinere care iau anticoncepționale, în special dacă fac călătorii lungi cu avionul. După ce au avut loc o serie de accidente printre pasagerele unor zboruri transcontinentale, medicii au început să recomande persoanelor la risc să ia preventiv medicație antitrombotică, înainte de a se urca în avion. Este vorba despre o injecție sau, mai nou, de pastile, care se administrează preventiv, cu o zi înainte de călătorie, de către medicul de familie, ne spune prof. Bartoș.

Pentru reducerea riscului de tromboză venoasă sunt necesare exerciții fizice, în special mersul pe bicicletă, care mobilizează mușchii ce comprimă venele piciorului. Ciorapul elastic este eficient doar dacă este recomandat de medic, adaptat fiecărui pacient în parte. Vârstnicii pot folosi bicicleta de apartament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel