Data publicării:

De ce se teme Putin cel mai mult. Koffler, ex-ofițer SUA de informații: Nu este gata de un război convențional, de aceea poate folosi și un focos nuclear

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Rusia ar fi gata să folosească un focos nuclear în Ucraina. În discursul său, Vladimir Putin a spus că SUA au creat un precedent în acest sens. 

Rebekah Koffler, fost ofițer american de informații, a vorbit despre ce se întâmplă în Rusia, despre cea mai mare teamă a lui Vladimir Putin și a explicat de ce este de părere că Federația Rusă ar folosi un focos nuclear. 

”Putin se teme cel mai mult de puterea forțelor militare ale SUA și NATO din cauza superiorității convenționale” spune Rebekah Koffler, adăugând că ”Putin nu este gata de un război convențional și, tocmai de aceea, poate fi folosit și un focos nuclear de sub o kilotonă până chiar la 100 de kilotone. Să vă dau un cadru de referență: SUA au folosit bombe atomice de 15 kilotone, la Hiroshima și Nagasaki. Cele două orașe au revenit la viață după un an, dar, sigur, au fost uciși 225.000 de oameni, dar orașele n-au fost distruse total. S-a făcut acest lucru ca să se pună capăt conflictului, iar Putin, în discursul său, a lansat și el un avertisment spunând că SUA au stabilit un precedent pentru războiul nuclear. Sigur, războiul nuclear nu este singura direcție”. 

Scenariu în cadrul Nord Stream: Rusia a făcut-o

”Să ne gândim și la ce s-a întâmplat în cazul Nord Stream. Conform evaluării mele, Rusia este țara care a făcut-o. (...) În cele din urmă, conducta Nord Stream nu este de folos rușilor pe termen scurt. Nord Stream 2 nici nu a reușit să intre în funcțiune pentru că germanii au refuzat să o certifice. Nord Stream 1 a fost închisă de Rusia în august după reducerea fluxului de gaz în iulie la 20%. Ei au pretins că, din cauza sancțiunilor, nu mai pot repara conducta. Nu mai producea venituri” a susținut ex-ofițerul de informații, în intervenția de la Antena 3. 

De ce forțează Putin mâna SUA și a Europei

Rebekah Koffler spune că unul dintre rezultatele politicii de sancțiuni este că ”toți dictatorii ajung să formeze o coaliție: Rusia, China, Iran, Coreea de Nord, iar talibanii sunt și ei acolo”. ”Ideea lui Putin este să-i oblige pe cei din SUA și Europa să ofere sprijin militar Ucrainei pentru că pierde conflictul și trebuie să ia niște măsuri catastrofale astfel încât să obțină un efect psihologic, de aceea a dat și exemplul orașelor Hiroshima și Nagasaki, fiindcă vrea ca noi să ne oprim și să înlăturăm sancțiunile, aceasta este motivația”. 

”Ambele părți au ajuns atât de departe încât e greu să mai dea înapoi”

Senatorul Titus Corlățean a întrebat-o pe Rebekah Koffler care este calea cea mai eficientă de a-l descuraja pe Vladimir Putin să folosească arma nucleară. Fostul ofițer american de informații a spus că ”este greu de răspuns la întrebare, suntem în cel de-al 11-lea ceas, ambele părți au ajuns atât de departe încât e greu să mai dea înapoi”. Aceasta a adăugat că la început exista o variantă, înainte de atacul lui Vladimir Putin și, practic, declanșarea războiului în Ucraina. Ea susține că ”Putin nu ne crede, crede că este într-o poziție foarte puternică, având în vedere că Europa este în pragul recesiunii, cu o inflație de 10% pe zona euro, iar SUA intră într-o perioadă de recesiune. Când Putin ia aceste decizii, calculează totul. Să nu uităm că are și un doctorat în economie și că s-a înconjurat de economiști. Să nu uităm că a planificat totul de ani întregi și de aceea aceste sancțiuni au ajuns să aibă efecte negative pentru noi. Economia lui a rezistat așa de bine pentru că sancțiunile n-au fost așa de bine gândite”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel