De ce se lipește mâncarea de tigaie. Explicația științifică la care nu te așteptai: Cum eviți lipirea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
foto: Pixabay
foto: Pixabay
Explicația științifică a motivului pentru care mâncarea se lipește de tigaie.

Cu siguranță, de multe ori te-ai întrebat de ce mâncarea se lipește de suprafața tigăii atunci când o gătești. Uneori, chiar și utilizarea uleiului sau a vaselor antiaderente nu pot împiedica acest lucru. 

Din acest motiv, specialiștii de la Academia Cehă de Științe au efectuat cercetări privind proprietățile fluide ale uleiului pe o suprafață plană, cum ar fi o tigaie.

De ce se lipește mâncarea de tigaie

Acest studiu, publicat în Physics of Fluids și citat de revista Science Daily, explică faptul că fenomenul de convecție este cauza lipirii alimentelor de tigaie. 

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au folosit o tigaie antiaderentă și, cu ajutorul unei camere video așezată pe tigaie în timp ce se încălzea, s-a măsurat viteza cu care a crescut o suprafață uscată.

„Formarea unui punct uscat în pelicula subțire a uleiului de floarea-soarelui, ca urmare a convecției termo-capilare” este ceea ce face ca alimentele să se lipească.

„Pentru a evita lipirea mâncării de tigaie, trebuie aplicate următoarele măsuri: crește cantitatea de ulei, încălzește moderat, umezește complet suprafașa tigăii cu ulei, folosește o tigaie cu fundul gros sau amestecă des în mâncarea pe care o gătești”, explică autorul cercetării, citează DC MEDICAL.RO

Ce faci dacă ia foc uleiul din tigaie. Sfaturi pentru a evita o tragedie. Greșeli catastrofale frecvente

Ce faci dacă ia foc uleiul din tigaie. „Când uiți tigaia pe foc și este plină cu ulei, grăsimea se poate aprinde în câteva minute. Nu trebuie să intri în panică și nici să torni apă în tigaie. Iată ce trebuie să faci pentru a preveni o tragedie și pentru a-ți salva casa de la incendiu.

Ce faci dacă ia foc uleiul din tigaie.Când uleiul din tigaie începe să fumege este foarte aproape de punctul de ardere. Nu uita niciodată tigaia pe foc cu grăsime în ea. Ține minte că uleiul se aprinde foarte ușor, iar flăcările ajung rapid de la aragaz la mobilierul din bucătărie, la perdea și la toate celelalte obiecte.

Acoperă tigaia cu un capac, un prosop ud 

Ce faci dacă ia foc uleiul din tigaie.Chiar dacă uleiul din tigaie a luat foc și flăcările par amenințătoare, nu te pierde cu firea! Dacă te poți apropia de aragaz, stinge imediat focul și acoperă tigaia cu un capac, un prosop ud sau o pătură ignifugă. Fără oxigen, focul se va stinge de la sine. Să nu torni apă în tigaie sau să încerci să iei tigaia încinsă de pe aragaz și să o arunci în chiuveta cu apă. Oxigenul din apă va înteți flăcările și riști să te arzi grav.

Ce faci dacă ia foc uleiul din tigaie.Nu te grăbi să pui mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins. Ea este în continuare foarte fierbinte. Te poți arde și o poți scăpa din mâini, riscând să te stropești cu uleiul încins. Lasă tigaia pe aragaz, deschide larg fereastra să iasă fumul! Dacă focul a luat amploare și nu îl poți stinge, sună urgent la 112!", spune Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel