De ce se învârt câinii în cerc înainte de a se așeza
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Ai observat vreodată cățelul tău învârtindu-se în cerc înainte de a se așeza pentru a dormi? Este o trăsătură pe care câinii au moștenit-o de la strămoșii lor îndepărtați: lupii.

"Specialiștii în comportamentul câinilor cred că nevoia câinelui de a efectua ritualul de învârtire în cerc înainte de a se așeza este moștenită. Strămoșii canini, precum lupii sălbatici, făceau același lucru, iar câinii domestici au păstrat această predispoziție genetică," scrie Dr. Lynn Buzhardt pentru VCA Hospitals.

Așadar, câinii au moștenit acest mic dans de la strămoșii lor. Dar care este scopul său? Se pare că această practică este orientată către supraviețuire.

"Învârtirea în cerc înainte de a se culca este un act de autoconservare în sensul că animalul poate ști instinctiv că trebuie să se poziționeze într-un anumit fel pentru a se proteja de un atac în sălbăticie," remarcă Dr. Buzhardt. "Rotirea de 360 de grade îi oferă, de asemenea, ocazia de a se uite ultima oară după posibili prădători înainte de culcare.", a mai spus el. 

Nu vă faceți griji, aceasta nu este un motiv de alarmă!

Spre deosebire de predecesorii săi sălbatici, câinele probabil nu trăiește cu teama unui atac. Cu toate că el este în siguranță în casă, a păstrat totuși trăsătura protectoare de la strămoșii săi lupi. Acum, învârtirea înainte de a se așeza a devenit pur și simplu un obicei.

Pe lângă autoprotecție, învârtirea și construirea unui cuib ajută câinii sălbatici să-și facă spațiul de odihnă mai confortabil. Câinii sălbatici nu cunosc luxul pernelor pufoase și al pernelor moi, iar pentru a-și face un "pat", ei aplatizează ierburi, îndepărtează pietre și crengi și rearanjează vegetația. Această practică îi ajută să descopere orice amenințări ascunse, cum ar fi șerpi sau alte vietăți, și le permite să-și creeze un loc de odihnă plăcut.

Pentru câinii domestici, învârtirea rămâne o modalitate simplă de a-și face culcușul mai confortabil înainte de a se culca. Nu doriți să vă poziționați pernele și păturile în mod potrivit înainte de a adormi? Câinii, sălbatici sau domestici, au același impuls.

Modelele evolutive ajută la explicarea tendinței câinelui de a se învârti în jurul pernei înainte de a se așeza, iar învârtirea excesivă poate indica disconfort. "Dacă câinele dvs. întâmpină dificultăți în a se așeza, chiar și după ce face mai multe rotații, consultați medicul veterinar," recomandă Dr. Buzhardt.

Dar cu excepția cazului în care învârtirea este cu adevărat excesivă, nu există motiv de alarmă, potrivit Southernliving.com

VEZI ȘI: Bucurie fără margini! Reacția unui cățel care își revede stăpânul după o săptămână / video https://www.dcnews.ro/bucurie-fara-margini-reactia-unui-catel-care-isi-revede-stapanul-dupa-o-saptamana-video_938822.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?