De ce se întrerupe curentul:"Băieţii deştepţi" lasă populaţia fără curent, pentru a-l da la export
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Episodul petrecut aseară în Capitală, când un sector întreg a fost lăsat fără curent, s-ar putea repeta în orice moment. Iulian Iancu, deputat PSD şi specialist în energie, susţine că în acest moment avem de-a face cu o bâlbâială administrativă a autorităţilor, care nu respectă procedurile. Hotărârea de Guvern pentru a limita exporturile a fost adoptată, dar acest lucru se întâmplă deocamdată doar pe hârtie, pentru că pe autostrada energetică de ieşire din România pleacă în continuare energie electrică la export.

"Afirmaţiile directorului Transelectrica sunt acum confirmate de Guvern, care a adoptat propunerea de hotărâre de Guvern, şi atestă starea de fapt. Cu toate aceste directorul a fost demis. În acest moment România se află într-un dezechilibru de 2500 de megawaţi.", a declarat Iulian Iancu, pentru DeCe News.

Acesta a explicat că în acest moment riscul producerii unei pene de curent precum cea de aseară, poate fi controlat, dar nu exclus în totalitate. Contractul României cu pieţele externe prevede clar clauze prin care ţara noastră poate sista exportul. "În această situaţie intră în vigoare capacitatea fizică de export. Dacă Guvernul spune că nu mai avem mijloace fizice pentru export, atunci se sistează exportul de energie electrică. Este ca şi cum pe o autostradă cineva ar pune o barieră şi ar opri circulaţia, aşa este şi cu energia electrică", a mai explicat Iancu.

Guvernul decide, România plăteşte

Premierul Răzvan Ungureanu a încălcat legea în momenntul în care l-a demis pe directorul Transelectrica. Acesta trebuia demis de Consiliul de Administraţie, pentru că Transelectrica este societate pe acţiuni.

Momentul ales de Ungureanu, pentru a-l demite pe Horia Hăhăianu, este cel mai prost cu puţinţă. Directorul Transelectrica se afla în plin tur pentru atragerea de noi investitori în domeniul energetic din România. "Este ca şi cum ai avea o fată de măritat şi după ce o baţi bine o trimiţi să fie peţită. Cine credeţi că se mai aventurează în România în starea asta de instabilitate?", a mai precizat Iancu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel