De ce se insistă cu impozitarea progresivă. Bogdan Chirieac explică cazul PSD și cel al PNL: Fiecare se adresează electoratului lor
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Posibila introducere a impozitării progresive stârnește reacții.

„Bogdan Chirieac, de ce se insistă pe această discuție? Premierul Marcel Ciolacu la fiecare ieșire publică spune: 'Vrem impozitare progresivă'. Adică vrem oamenii care au o calificare mai bună și un salariu mai bun să plătească impoze mai mari”, a întrebat Radu Tudor, realizator Antena3CNN.

Bogdan Chirieac, analist politic, aflat în platoul emisiunii citate anterior, a oferit un răspuns întrebării lansate de Radu Tudor.

„Fiindcă fiecare se adresează la ceea ce numesc: 'electoratul lor'.

În cazul PSD-ului e un tip de electorat care nu e deranjat de impozitele mai mari pentru cei care muncesc, fiindcă speră cei mai vulnerabili că vor primi de la stat mai mulți bani. În cazul PNL-ului nu văd nicio strategie, fiindcă PNL-ul a fost de acord cu majorările aberante de taxe și impozite din ultimul an, iar ordonanța ticăloșiei dată de domnul Marcel Boloș între Crăciun și Anul Nou, anul trecut, a dat peste cap, a desființat microîntreprinderile și a săvârșit o mulțime de alte lucruri, inclusiv creșterea accizei la carburant începând cu 1 iulie, că de aia a crescut prețul la benzină.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea - Marcel Ciolacu (S) / Nicolae Ciucă (D)

Linia roșie a președintelui Nicolae Ciucă

Deci, din acest punct de vedere mă bucur că liberalii, de fapt nu liberalii, președintele Nicolae Ciucă are o linie roșie cu impozitarea progresivă, dar până acum liberalii nu au făcut nimic pentru a proteja mediul antreprenorial românesc care a ținut țara în picioare. În momentul acesta antreprenorii români împing România care este trasă la fund de situația dramatică în care se găsește statul român, de putreziciunea statului român, fiindcă justiția este nefuncțională, administrația este neperformantă, sisteme esențiale din statul român: educația, sănătate sunt neconforme cu România secolului 21 și cu standardele europene, inclusiv armata.

În timp ce alții se pregătesc că rușii sunt la poartă, noi avem problemele pe care le știm: nu avem fabrică de muniție, nu avem nu știu ce, nu avem nu știu cum, nu avem, nu avem că tot ce trebuie să facă statul, nu face. De curând, când a fost caniculă, am constatat și putreziciunea sistemului de transport al energiei în România, unde nu s-a mai investit și toate dividentele de la Transelectrica sunt luate de stat și date cine știe unde. Zilele trecute ai avut import de energie 30% din energia consumată în ziua respectivă. În felul acesta nu poți continua”, a precizat Bogdan Chirieac.

Foto: Crișan Andreescu - Nicolae Ciucă

”România nu este pregătită”

Președintele Senatului și lider al Partidului Național Liber, Nicolae Ciucă, a declarat anterior că România nu este pregătită tehnic pentru a aplica impozitarea progresivă.

„Partidul Naţional Liberal este un susţinător al cotei unice de impozitare şi vom continua să susţinem această măsură, pentru că şi-a dovedit eficienţa economică şi putem să stăm de vorbă cu cei care sunt direct implicaţi în economia României, cu mediul de afaceri şi ei să ne spună care au fost cu adevărat principalele avantaje ale cotei unice şi spaţiul pe care îl mai are în continuare, de valabilitate, cota unică, astfel încât să putem să avem un mediu de afaceri, o economie cu adevărat dobândind un capital consistent. Până atunci, este dificil de discutat de impozitare progresivă şi avem şi un argument tehnic: nu avem pregătirea necesară, digitalizarea necesară să putem să aplicăm cu adevărat o astfel de măsură”, a declarat Ciucă, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel