Țările de la Vișegrad, internetul, asociațiile de consumatori și, mai nou, Victor Ciorbea acuză marile branduri occidentale că bagă ingrediente mai ieftine în produsele pentru Europa de Est. În esență, ei cer reglementări europene mai dure, care să oblige producătorii să folosească aceleași ingrediente, indiferent de piața căreia i se adresează. În principiu, asta ar fi este un nonsens în economia de piață, însă nu m-ar mira ca solicitarea să dea idei birocraților de la Bruxelles.
Totuși, dacă multinaționalele fac economii pe seama ingredientelor, introducerea unui standard european va duce la creșterea prețului. Poate fi suportată creșterea prețului de către marea masă a consumatorilor săraci din Est? Dacă se reduce numărul celor care își permit marfa, nu va genera acest lucru o nouă creștere a prețului?
O altă întrebare esențială este dacă ne dorim acest standard unic? Suntem siguri că ne plac rețetele nemțești?
Același internet care critică dublul standard cere ca mâncarea din supermarket să aibă ”gustul din copilărie”. Cum spuneam, am văzut din interior acționând legile economiei de piață. În timp ce vizitam fabrica de bere construită de o mare multinațională în Transilvania, gazdele ne-au oferit o mostră, înainte de îmbuteliere. Avea un gust deosebit de cel pe care îl găseam la chioșc, în sticlă. De ce? Păi, după ce berea este gata, îi adăugăm acid. CO2, din butelie. Explicația: publicul din România vrea o bere mai acidulată. Firesc, pentru că în comunism, când berea nu era pasteurizată, iar dopul răsufla, acidul era semn că berea e proaspătă. Pare greu de crezut, astăzi, dar pe atunci o bere expira în două-trei zile. Cercetările de piață arătau că românii vor acid, ca urmare li se dădea mai mult acid. Când au adus berea la butoaie de cinci litri în supermaket, produsă pentru piața occidentală, toți se mirau că are alt gust. Că nu a fost populară, e vina producătorului?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- De ce scăpăm greu de burtă. Carmen Brumă: Poți să faci un milion de abdomene, nu se va vedea
- Horoscop 7 mai: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme cu banii. Ai mare grijă, zilele acestea!
- Horoscop 6 mai: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Discuții aprinse, în a doua zi de Paști, pentru o zodie. Îți fac rău!
- Alertă meteo de grindină, vijelii și averse torențiale. Zonele vizate
- Gestul făcut de Regele Charles al III-lea față de România, chiar înainte de încoronare. Camelia Csiki: Asta mi s-a părut senzațional
- BANCUL ZILEI: Femeia cu inițiativă
- A doua zi de Paști. Ce trebuie să facă toți credincioșii în Lunea Albă din Săptămâna Luminată
- Horoscop 4-16 mai. Zodia care trebuie să vadă jumătatea plină a paharului. Daniela Simulescu: Evitați aceste discuții la locul de muncă - Video
- BANCUL ZILEI: Secretul unei căsnicii lungi
- Horoscop 6-14 mai. Daniela Simulescu evidențiază o zodie care are nevoie de smerenie: Ce vă trebuie mai mult? - Video