Data publicării:

De ce scade vârsta primei menstruații. Dr. Horia Cioflan (SANADOR): Asta este paguba / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre când trebuie făcut primul consult ginecologic și despre vârsta primei menstruații. 

Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat când este necesar ca o fetiță să fie consultată de medicul ginecolog și de ce scade vârsta primei menstruații. 

„Când ar trebui făcut primul control ginecologic la o tânără? Adică dacă la 9 ani se recomandă vaccinarea, merge la ginecolog fetița sau se administrează vaccinul și gata?”, a întrebat Val Vâlcu.

„În principiu, ar trebui să meargă la un specialist în ginecologie infantilă, asta ar fi de dorit. Acești oameni sunt destul de rari, se găsesc foarte greu și nu peste tot, și atunci poate merge la un ginecolog normal.

Părerea mea e că ar trebui să se ducă, întâi de toate, ca să nu se sperie fetița foarte tânără, la un ginecolog femeie care să o înțeleagă, să  nu existe fenomenul acela care se instalează în subconștient.

În afară de cazurile în care există o afecțiune care cere prezentarea la ginecolog, chisturi ovariene care sunt foarte mari, atunci controalele ginecologice complexe care pot fi făcute și prelevate tot felul de probe pentru diverse: Citologie Papanicolau, Genotipare HPV și altele, ar trebui să fie făcut după prima experiență de tip intim. Obligatoriu!", a spus Dr. Horia Cioflan.

„Nu după prima menstruație.”, a adăugat Val Vâlcu.

„Nu. Sigur că după prima menstruație poate să fie  o întrevedere pentru că uneori poate să fie și situația când părintele, mama, nu știe să comunice cu tânăra adolescentă. Sunt familii monoparentale în care poate fata e crescută de tată, nu are experiență sau poate nu știe cum. Deci, ar putea fi o primă întrevedere tocmai pentru asta.", a spus Dr. Horia Cioflan.

„Vârsta primei menstruații tot scade. Alimentația stilul de viață, de la ce să fie?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Foarte mult. Ajunge să fie undeva la 11, 12  ani. Acum 40 de ani era la 16, 17.", a spus Dr. Horia Cioflan.

Alimentația și stilul de viață, probabil, și mai sunt și alte corelații neurohormonale care țin și de tipul de activitate, de faptul că stăm toată ziua, mai ales cei tineri, pe telefoane. Sunt niște cicluri circadiene sau nictemerale care impun coborârea acestei vârste. Asta este o pagubă.", a spus Dr. Horia Cioflan.

„S-a protestat. Părinții au respins vaccinarea la 12 sau la 13 ani, în 2008-2009.”, a spus Val Vâlcu.

„Îmi aduc aminte. Aveam la clinică de la Ministerul Sănătății cu titlul de „gratuit" pentru paciente vreo 300 de vaccinuri. Am reușit să conving două sau trei persoane. A fost dezamăgitor.”, a spus Dr. Horia Cioflan.

„Te gândești de ce ești diferit de Danemarca. De ce lor le merge așa bine și în România lucrurile scârțâie.”, a spus Val Vâlcu.

„Exact. E o întrebare medicală, dar cumva cred că putem să o extrapolăm la toate.", a spus Dr. Horia Cioflan la DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel