De ce să nu vă conectați la Wi-Fi Public
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Siguranța conexiunilor publice Wi-Fi este un subiect complicat.

Siguranța conexiunilor publice Wi-Fi este un subiect complicat. În zilele noastre, această practică este mult mai sigură și privată decât în trecut datorită apariției HTTPS. Prin această tehnologie, alte persoane conectate la aceeași rețea nu mai pot vedea tot ceea ce faceți pe internet, conform howtogeek.com.

The Electronic Frontier Foundation (EFF), cea mai importantă organizație nonprofit care protejează drepturile civile în mediul digital, a transmis că Wi-Fi-urile publice sunt sigure, notând că: „Sunt multe lucruri în viață pentru care să fii îngrijorat. Poți tăia de pe listă Wi-Fi-ul public".

Siguranța, un pic exagerată

 (w670)

Acest sfat venit de la EFF sugerează că totul este sigur în aceste conexiuni, însă realitatea este alta. Cu toate că hotspot-urile publice sunt mai private, nu sunt complet sigure. De exemplu, atunci când navigați pe Internet, puteți ajunge pe un site HTTP. În acest caz, cu un pic de efort, persoanele răuvoitoare ar putea vedea exact ce vedeți și dumneavoastră, pe lângă mesajele și datele trimise și recepționate.

Totuși, atunci când vă aflați pe un site securizat cu HTTPS, răuvoitorii nu pot vedea ce citiți sau pe ce pagină sunteți, însă vor vedea site-ul la care sunteți conectat.

Riscurile există

 (w670)

În plus, în cazul unui atac mai complicat, atunci când încercați să încărcați de exemplu site-ul unei bănci pentru a vă verifica contul, răuvoitorii vă pot redirecționa către varianta nesecurizată a paginii, adică o dublură falsă. În acel moment, dacă introduceți datele de conectare la contul dumneavoastră adevărat, veți trimite parola direct persoanelor rău intenționate.

În concluzie, chiar dacă siguranța este cu mult mai mare decât în trecut, recomandăm să nu folosiți rețele publice de Wi-Fi, pentru a nu vă expune riscurilor, indiferent cât de mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel