Data publicării:

De ce să mănânci un măr în fiecare zi. Ce beneficii importante poți obține

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Ce beneficii obțineți dacă mâncați un măr pe zi.

Este cunoscută expresia ”un măr pe zi ține doctorul deoparte”, însă cât adevăr se ascunde în spatele acesteia, care datează încă din secolul al XIX-lea?

Chiar dacă nu există o legătură științifică între consumul de mere și vizitele reduse ale medicului, trebuie subliniat faptul că merele sunt foarte bogate în vitamine și minerale, nutrienți care oferă numeroase beneficii pentru prevenirea bolilor și menținerea sănătății pe termen lung.

Mărul și beneficiile pentru sănătate

Merele sunt bogate în nutrienți, inclusiv fibre, vitamine și minerale. Astfel, un măr de mărime medie conține 95 de calorii, 25 grame de carbohidrați și 4,5 grame de fibre,

De asemenea, conține 9% din necesarul zilnic de vitamina C, precum și 4% din cel de potasiu, unul dintre electroliții necesari pentru menținerea hidratării organismului. 

În special, vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a neutraliza compușii dăunători cunoscuți sub numele de radicali liberi și protejează împotriva bolilor. Merele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți precum quercetina, acidul cafeic și epicatechina.

Sprijină sănătatea inimii

Studiile arată că un consum mai mare de mere ar putea fi asociat cu un risc mai mic de apariție a mai multor afecțiuni cronice, inclusiv a bolilor de inimă.

Un studiu efectuat pe un număr de peste 20.000 de adulți a constatat că un consum mai mare de fructe și legume cu ”pulpa” albă, inclusiv merele, a fost legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral.

De asemenea, conținutul de fibre din mere poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge, doi dintre factorii de risc pentru bolile cardio-vasculare.

Luptă împotriva cancerului

Merele conțin mai mulți compuși care pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel pulmonar sau colorectal, inclusiv antioxidanți și flavonoide.

Sprijin în scăderea în greutate

Ca urmare a conținutului de fibre, s-a demonstrat că merele promovează senzația de sațietate, reduc aportul de calorii și ajută la scăderea în greutate.

Îmbunătățesc sănătatea oaselor

Studiile efectuate pe oameni, animale și în laborator au constatat că un consum mai mare de fructe ar putea fi asociat cu o densitate minerală osoasă mai mare și un risc mai mic de osteoporoză.

Promovează funcțiile creierului

De asemenea, studii pe animale au sugerat faptul că un consum de mere ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ, la prevenirea declinului mental și la încetarea semnelor de îmbătrânire.

Protejează împotriva astmului

Având în vedere nivelul de antioxidanți și impactul pe care îl au aceștia în cazul afecțiunilor pulmonare, studiile au arătat că un consum crescut de mere ar putea fi legat de un risc mai mic de astm.

Reduce riscul de diabet

Potrivit unei analize ample, consumul unui măr pe zi a fost legat de un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu faptul de a nu consuma deloc mere, scrie Healthline.

Citește și: Cum scădem colesterolul. Dr. Ruxandra Dobrescu: Acesta este primul pas

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel