De ce s-a supărat premierul Ponta?
Data publicării:
Autor: bchirieac, Bogdan Chirieac
WhatsApp

Zilele trecute, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, s-a exprimat într-o conferință de presă: ”Italia, România și Bulgaria sunt țări neguvernabile”. Asta s-a întâmplat dimineață. Seara, guvernul d-nei Merkel a cerut scuze Italiei. Nu s-a sinchisit de România și Bulgaria.

La București, premierul Ponta și ministrul de Externe Corlățean au ripostat politicos, informând că România este guvernată. Probabil că distinșii demnitari români au acționat astfel din cauza fișei postului.

În realitate, neamțul Oettinger are perfectă dreptate. Nu vorbim despre Bulgaria, dar România, cu excepția unei scurte perioade, în 2000-2004, nu a mai fost guvernată după Revoluție. Cum se poate explica faptul că o țară, care în 1990 avea un imens potențial economic și uman, a ajuns în situație de astăzi? Cum este posibil să nu fi reușit în 24 de ani să construiești elementele primare ale unei civilizații - autostrăzi, școli, spitale? Cum este posibil ca dintr-o populație, odinioară de 22 milioane de locuitori, să ai aproape 4 milioane de oameni plecați în pribegie și numai 3 milioane în sectorul privat, de acasă? Cum este posibil să pierzi generații după generații, să ai alternanțe la putere doar pentru a transforma în multimilionari un alt grup de politicieni? Cum este posibil să conduci nu prin lege și instituții, ci numai prin legea nescrisă a poliției politice? Cum este posibil să nu ai o realizare notabilă a unui guvern român în ultiimii 24 de ani, cu excepția aderării României la NATO și Uniunea Europeană? Iar acolo, cei care au dat linia au fost tot occidentalii, și asta după 11 septembrie 2001, având șansa că la București se afla Guvernul Năstase. Altminteri, regimul Băsescu nu a reușit nici măcar să bage România în Schengen.

Cu alte cuvinte, Germania a avut dreptate să considere România o țară neguvernabilă. Poate de aceea sunt necesare și Statele Unite ale Europei cu Berlinul pe post de Washington. Astfel, în sfârșit, și aceste teritorii însemnând România, Bulgaria, dar și Italia, Grecia, Ungaria, vor deveni guvernabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel