De ce s-a răzgândit PNL-ul după comasate. Bogdan Chirieac vine cu posibile explicații după răsturnarea de situație / Are de câștigat Nicolae Ciucă?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre data alegerilor prezidenţiale, în contextul în care PSD vrea ca acestea să se desfășoare în septembrie, iar PNL să se organizeze în decembrie. 

Bogdan Chirieac a fost întrebat, la Realitatea Plus, cine are de câștigat și de pierdut în aceste condiții.

“Premierul Marcel Ciolacu a hotărât comasarea alegerilor împreună cu domnul Nicolae Ciucă, fost premier, și lista comună la europarlamentare. Nu are nicio logică această comasare de alegeri, dar au făcut-o. Dar Marcel Ciolacu a anunțat că dorește și un calendar al alegerilor pe anul acesta, tocmai fiindcă ne-a șocat comasarea. Și am văzut că nici alegerile nu au fost bine organizate. S-au anunțat 15 - 29 septembrie alegerile prezidențiale și pe 9 decembrie alegerile parlamentare” a subliniat Bogdan Chirieac. 

De ce s-a schimbat PNL-ul după comasate

Analistul politic a continuat: ”După ce s-au terminat comasatele, PNL vine cu ideea schimbării datei alegerilor. Vă dați seama că, în acest moment, credibilitatea premierului, dacă s-ar schimba data, ar avea mult de suferit”. 

”A doua chestiune este următoarea: De la 1 septembrie este prevăzută majorarea pensiilor, respectiv schimbarea Legii pensiilor prin care 3,5 milioane de pensionari vor beneficia de pensii mai mari, e un mare avantaj. PSD are un avantaj și după alegerile locale, pentru că a câștigat mai mult decât PNL, a fost o locomotivă și la europarlamentare, însă nu se știe dacă acest avantaj rămâne până în decembrie”, a spus Bogdan Chirieac.

”Nu cred că dl. Ciucă ar avea șanse mai mari”

“Mai este un lucru, respectiv faptul că situația economică în România nu este deloc roz! Statul nu și-a redus cheltuielile, ci le-a mărit. Reforma fiscală, ANAF și digitalizarea au rămas în continuare o poveste. Știți foarte bine. S-ar putea ca din toamna asta să fie nevoie de o majorare a TVA-ului sau de alte noi taxe.(...) Oricum, în anul 2025 vor fi probleme mari“, a subliniat Bogdan Chirieac.

“Iată, deci, nu știu ce ar câștiga PNL-ul prin mutarea alegerilor, deoarece nu cred că domnul Ciucă ar avea șanse mai mari în decembrie decât în septembrie. Totodată, PNL se mai gândește la următoarele calcule: În multe localități s-au pus în mod aberant localele cu 3 luni înainte de expirarea mandatelor aleșilor locali. Pe 15 și 29 septembrie vor fi în funcție primarii, președinții de CJ vechi, nu cei noi care s-au ales pe 9 iunie. Ei intră în funcție pe 1 octombrie” este de părere Bogdan Chirieac, adăugând: “Poate că PNL se gândește că unii dintre cei care au pierdut alegerile locale nu vor trage pentru prezidențiale. Înțelegem că nu sunt primarii noi PNL, ci unii dintre care au pierdut la recentele alegeri sau au rămas pe loc. Și acesta este un calcul, făcut la margine, dar, în principal, PNL crede că alegerile în septembrie favorizează PSD. Atunci, cu toată Coaliția, stabilitatea și buna înțelegere, vor să mute această dată în decembrie”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel