De Ce s-a grăbit Băsescu să anunţe desfiinţarea judeţelor. Ziarul Adevărul, parte din planul Puterii de contracarare a Opoziţiei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
basescu cotroceni
basescu cotroceni

Lansarea proiectului de reorganizare administrativ teritorială a României ar putea avea o explicaţie mult mai prozaică decât se crede. Deşi nu sunt excluse interesele electorale,  era greu de anticipat că o astfel de ”şmecherie” are şanse de reuşită. Un amănunt uitat de analişti înclină balanţa spre ipoteza unei manevre de imagine, frecvent folosite de Traian Băsescu.

Scopul este menţinerea Puterii în ofensivă, prin blocarea iniţiativelor Opoziţiei şi pare a fi fost atins. În perspectiva alegerilor, PDL se va justifica prin aceea că nu exista o alternativă. Pentru a susţine acest discurs, trebuie să creeze impresia că USL nu vine cu soluţii, în vreme ce PDL identifică şi rezolvă marile teme ale naţiunii.

Lansarea programului de guvernare a USL și a programelor sectoriale pe care Uniunea vrea să le aplice după alegeri a pus în dificultate Puterea. În 9 mai, Victor Ponta a anunțat calendarul manifestărilor, care începeau pe 27 mai, continuând pe 4 iunie (Educație) și 11 iunie (Administrație locală/program de dezvoltare regională). Eduard Hellvig, secretar general al PNL,  s-a ocupat de organizarea întâlnirilor de la Sala palatului și ne-a declarat că aceste manifestări au fost pregătite din vreme. ”Am reținut Sala Palatului, stabilind datele manifestărilor, au existat numeroase dezbateri interne pentru alcătuirea programului, ne-a declarat Hellvig. Se știa că vom lansa tema dezvoltării regionale. Au fost pregătite și documente scrise. Adversarii noștri au încercat să reducă impactul acestor lansări. De exemplu, propunerile economice au circulat în interiorul PNL și PSD, pentru a fi dezbătute. Cu o săptămână înainte de lansarea oficială, Adevărul a publicat draftul, dând startul  campaniei de discreditare a acestei inițiative. De aceea, am hotărât să lucrăm în grupuri restrânse, de specialitate, pe diferitele tematici, și să dezbatem pe scară largă după lansarea proiectului”.

O nouă coincidenţă marca Adevărul

Al doilea eveniment USL a fost sabotat cu ajutorul ANI, alt instrument politic. Exact cu o zi înainte de anunțarea viziunii Opoziției referitoare la Educație, ANI a declarat incompatibili rectorii  care trebuiau să anunțe programul. La derută, a fost introdus în lotul incompatibililor și un pedelist fără o activitate parlamentară importantă. Despre incompatibilitatea rectorilor respectivi se discută din...16 februarie, coincidența publicării deciziei pe 3 iunie ( adunarea USL era programată pentru 4 iunie) putând da de gândit.

Tot o coincidență este, desigur, publicarea în același ziar (Adevărul) a unei anchete despre Liviu Dragnea,  șeful aleșilor locali ai PSD, cu câteva zile înainte de  lansarea programului USL de dezvoltare regională.

În fine, lunea trecută, președintele Băsescu merge la Guvern și proclamă nevoia reorganizării teritoriale, anticipând cu patru zile varianta USL, anunțată însă cu peste o lună înaintea planului prezidențial.

De ce a fost nevoie, însă, de o astfel de desfășurare de forțe, ce riscă să afecteze PDL, prin revolta populară pe care a stârnit-o? Pentru că presa și opinia publică nu au marșat la prima încercare a lui Traian Băsescu de a impune subiectul pe agenda publică. Inițial, șeful statului a aruncat o momeală la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic, pe 1 iunie. El a spus că o reorganizare administrativă s-ar putea face în România în acest an, pentru a diminua birocraţia şi a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu propriile decizii. Dacă Opoziția ar fi reacționat, iar dezbaterea începea atunci, probabil că ar fi avut vreme să pregătească un proiect mai bine structurat, pe care să-l anunțe în toamnă. Timpul nu-l mai presa, pentru că în opinia publică tema ar fi fost asociată tot cu Băsescu, nu cu USL.  Pentru că  subiectul a trecut neobservat, a fost nevoie de focul de artificii tras din clădirea Guvernului.

Rămâne de văzut ce va inventa Puterea pentru 26 iunie, când este programată lansarea programului USL referitor la Agricultură.

Conform Legii administraţiei publice locale, delimitarea teritorială a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor se stabileşte prin lege. Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu a anunţat că opoziţia va depune o moţiune de cenzură şi va organiza marşuri de protest de mare amploare în cazul în care guvernul îşi va angaja răspunderea pentru reorganizarea administrativă

Citeşte şi:

De Ce riscă PDL să piardă alegători prin desființarea județelor? Cum va putea fi folosit milionul de voturi adus de Baconschi din diaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel