De ce românii regretă după alegerile prezidențiale, parlamentare, locale?
Europarlamentarul Maria Grapini, copreședinta Partidului Puterii Umaniste-Social Liberal, a scris o analiză politică pentru dcnews.ro cu privire la regretul după vot.
Iată analiza politică scrisă de Maria Grapini:
"Observam de 26 de ani ca o mare majoritate a romanilor regreta si isi arată nemulțumirile la scurt timp dupa alegeri, fie ca este vorba de alegerea de primari, parlamentari sau de presedinte. Sigur ca la primari si parlamentari mai sunt si excepții- individuale, dar la prezidentiale cel putin ultimii doi președinți nu terminat "cu bine" din punct de vedere a susținerii de catre cei care i-au ales.
Iohannis, nimic notabil
Iată ca actualul presedinte nu a ajuns nici la jumătatea mandatului si mulți dintre cei care l-au votat, din țara sau din diaspora, recunosc public ca regreta alegerea. Motive au destule! Daca analizam activitatea primului om in stat, in baza fisei postului, constatam ca nu putem bifa nimic remarcabil. Nu a reușit sa susțină interesele Romaniei la Bruxelles in probleme esențiale- exemplul cel mai relevant este problema acceptării împărțirii Europei in doua, Schengen si NON Schengen fără exonerarea Romaniei de obligații privind refugiații daca nu are aceleași drepturi ca țările Schengen. Nu a reușit sa apere interesele romanilor in fata cerințelor Marii Britanii.
Nu a bifat nimic nici in ceea ce privește caracterul si demnitatea- căci, deși a pierdut procesul cu casele, se încăpățânează sa încaseze chirie si nu face un gest de mare om de stat- sa anunțe public ca restituie banii necuveniți- încasați din chirie si ca cedează casa.
"Un mandat fără regrete"
Cum am putea explica regretul romanilor fata de alegerea făcută?
Sa existe prea putine informații la nivelul Cetateanului cand merge la vot? Sa existe manipularea atât de perfecta? Sa existe sărăcia care duce la alegerea celui mai darnic? Sau toate la un loc?
Si atunci daca toate cele spuse ar fi de vina, ce s-ar putea face pentru a alege măcar pentru un mandat fără regrete?
Evident ca nu poate un ales sa placa tuturor cetatenilor, pentru ca, nu-i așa, intr-un stat democratic avem mai multe partide, mai multe opțiuni. Problema este însă cand cei care au votat un candidat si in timp scurt regreta, nu mai sunt multumiți de modul de acțiune!
[citeste si]
Cine are responsabilitatea desemnării unor candidați care sa nu stârnească regrete timpurii? Evident, partidele politice. Dar cine formează partidele si cine Votează candidații in cadrul partidelor? Cetățenii, membri de partid. Peste 50% din populație însă, nu sunt membri ai vreunui partid, si ei ar putea drama ierarhia făcută de cei cu carnete de partid! Ca un partid sa desemneze candidați integri moral si profesional, au nevoie in primul rând de lideri integri moral.
Avem?!
Avem curajul sa răspundem? Eu spun ca la majoritate partidelor, NU!
Cel mai bine este sa analizam si sa decidem fără teama, nu in funcție de "dictatura" din partide ci in funcție de valoare. Sa dam șansa candidaților noi, independenți sau de la partide mici, important este sa fie oameni cu calități demonstrate.
Primarii in funcție, daca se bazează pe lucrurile făcute, ar trebui înainte de începerea campaniei sa-si dea demisia si sa între in competiție in condiții egale cu ceilalți candidați. Sa nu mai fie pe toate scenele,la toate tăierile de panglici,evenimente care abundă in perioada campaniei, si nu-i așa, primarul trebuie sa fie prezent!
Cei apreciați de cetățenii din comuna, orașul lor, vor fi realeși si daca o luna nu mai sunt primari!
Daca ne întoarcem la întrebare, eu cred ca mulți regreta alegerea propriului candidat pentru ca nu au decis bine pe cine sa susțină!
Avem o șansa in 2016 sa alegem ALTFEL!
Pentru Presedinte, avem timp pana in 2019 dar nu trebuie sa neglijăm observarea cu atenție a personajelor politice".
Notă: Titlul și textul aparțin autoarei. Titlul de homepage, lead-ul și intertitlurile aparțin redacției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News