Data publicării:

De ce recidivează cancerul. Ce au descoperit cercetătorii

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Thirdman)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Thirdman)

Mai mulți cercetători au descoperit de ce cancerul recidivează.

Cercetătorii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din SUA au descoperit că o încercarea de a distruge celulele canceroase le transformă pe acestea şi le face mult mai rezistente la medicamente, creând o formă mult mai agresivă de cancer ulterior. Această descoperire ştiinţifică a fost publicată recent în revista 'Cell'.

Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude, fondat în 1962, este un centru de cercetare şi tratament pediatric situat în Memphis, Tennessee, axat pe bolile devastatoare ale copiilor, în special leucemia şi alte tipuri de cancer. Multe medicamente pentru cancer provoacă apoptoza, moartea celulară programată. Acest lucru necesită ca mitocondriile celulelor să elibereze o proteină specială, citocromul c, scrie Rador, citând gazeta.ru.

"Medicamentele nu funcţionează"

Anterior, cercetătorii credeau că odată ce citocromul c este eliberat în celulă, apoptoza nu poate fi oprită. S-a dovedit că unele celule canceroase sunt capabile să supravieţuiască prin declanşarea unui proces metabolic special care activează genele şi opresc apoptoza. Descoperirea oamenilor de ştiinţă ar putea explica, de asemenea, de ce celulele canceroase devin rezistente la alte tratamente, nu doar la medicamentul care a fost utilizat iniţial: în timp ce medicamentele pot avea mecanisme diferite, multe se bazează pe apoptoză.

Dar chiar şi o apoptoză nereuşită face celulele rezistente la moartea celulară programată. Ele încep să se dividă, tumora creşte, dar medicamentele nu funcţionează. Activitatea oamenilor de ştiinţă poate servi drept bază pentru crearea de medicamente potrivite pentru a preveni reapariţia cancerului. În celulele rezistente, răspunsul la apoptoza eşuată are ca rezultat o creştere a activităţii factorului de transcripţie 4 (ATF4), care reglează major răspunsul la stres, provocând descompunerea proteinelor care declanşează moartea celulară şi reglarea genelor care promovează supravieţuirea.

Dacă gena ATF4 sau proteina ATF4, pe care o codifică, este blocată, celulele canceroase nu pot deveni rezistente la tratament. Acelaşi efect se observă atunci când o proteină care este activată de ATF4, un inhibitor responsabil de reglarea coordonată a sintezei porţiunilor hemului (HRI), este blocată. 

Citește și:

Descoperire științifică majoră. Cercetătorii au găsit o cale de a opri cel mai periculos cancer de piele

Noi tratamente pentru melanom, cea mai severă formă de cancer de piele, ar putea fi pe cale să apară, după o descoperire științifică majoră, scrie studyfinds.org.

Cercetătorii de la Sanford Burnham Prebys din California au arătat pentru prima dată că inhibarea unei enzime metabolice cheie ucide celulele canceroase și oprește creșterea tumorii. Cercetarea, publicată în revista Nature Cell Biology, dezvăluie că noile descoperiri ar putea duce la o nouă clasă de medicamente pentru a trata selectiv melanomul.

Cancerul de piele este cea mai comună formă dintre toate cancerele. Deși melanomul reprezintă doar un procent din cazurile de cancer de piele, acesta cauzează o mare majoritate a deceselor provocate de cancerul de piele.

"Am descoperit că melanomul este dependent de o enzimă numită GCDH", spune Ze’ev Ronai, profesor și director al Centrului de Cancer desemnat de NCI din Sanford Burnham Prebys, într-un comunicat de presă. "Dacă inhibăm enzima, aceasta duce la modificări ale unei proteine ​​cheie, numită NRF2, care își dobândește capacitatea de a suprima cancerul. Acum, scopul nostru este să găsim un medicament sau medicamente care să limiteze activitatea GCDH, potențial noi terapii pentru melanom", a precizat acesta. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel